ctticon.gif (3641 bytes)

pingpvc.gif (5755 bytes)

pingphb.gif (5940 bytes)

www.stolnitenis.cz

Česká asociace stolního tenisu
Asociace profesionálních klubů stolního tenisu
Asociace hráčů stolního tenisu
Českomoravský klub veteránů stolního tenisu
Český svaz tělesně postižených sportovců - stolní tenis

Veterán Bohuslav Šilhán nejlepším sportovcem Chotěboře 1999

sezóna 2001/2002 v ČR

SPORT v Chotěboři
O  stolním tenise
píše Ondřej Pravda, náš stálý sportovní dopisovatel


Loňský pingpong * Loňská tabulka * Loňský žebříček
Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku sportu
Zpět na stránku CHnet

Stolní tenis mužů 2001/2002
Mužstva A i B hrají Vč soutěž mužů 2. třídy

Harryho sdělení: Autor této rubriky Ondra Pravda byl 19.ledna 2002 vyhlášen třetím nejlepším sportovcem Chotěboře za rok 2001 v kategorii dospělých (za fotbalovým brankářem Fialou a atletkou Novotnou). Blahopřejeme!

18.-19.5. - Kvalifikace o divizi
Se značným zpožděním daným pracovním a dalším vytížením, ale přece jen posílám zprávu ze stolního tenisu - hned na úvod navnadím, že chotěbořského fanouška jistě potěší.
Jak už jste si mohli přečíst dříve, letos jsme krajskou soutěž II.třídy, ještě ve starém východočeském kraji, vyhráli a měli tak možnost hrát kvalifikaci, která vzhledem ke změně kraje a dalším skutečnostem znamenala možnost bojovat o účast o dvě soutěže výš, a sice v divizi. Víkend 18.-19.5. jsme tak vyrazili do Jihlavy. Kromě základní sestavy - Michal, Jirka, Josef a já, nás po oba dny doprovázelo auto fandů-spoluhráčů.
V sobotu za krásného počasí se v herně SK Jihlava sešlo pět týmů - kromě nás ještě Solex Žďár n.S. B, SK Jihlava B, Moravské Budějovice A a Humpolec. Pořadí zápasů bylo vylosováno předem, my jsme začínali se Žďárem. Dle papírových předpokladů měl být nejslabším Humpolec, ze zbylé čtyřky mohly kterékoliv dva týmy obsadit postupová místa, my jsme doufali, že budeme mezi nimi.

Se Žďárem jsme nezačali dobře, obě čtyřhry prohráli, kdy především já s Michalem jsme nehráli dobře a nakonec 3:2 prohráli. Ale dvouhrami jsme dojem napravili, nejdřív s Michalem jsme neměli žádný problém a 3:0 vyhráli, Josef se k nám přidal vítězstvím 3:1. Pouze Jirkovi se nedařilo a až příliš jednoznačně prohrál, takže vyrovnáno. Pak jsem sice já celkem jasně vyhrál, ale Michal nenašel recept na obranáře. Jenže se k němu ve stejném poměru 1:3 přidali i Josef a Jirka. A pak i já sice s oním obranářem vedl (2:1) jsem těsně prohrál, a my tak prohrávali nepříjemných 7:4. Ale naději vykřesali Michal s Josefem, oba jasně 3:0 vyhráli. Jenže Jirkovi se stále nedařilo a soupeře se tak opět přiblížil k vítězství. Já sice 3:2, ale přesto uspěl a Michal mě jasným vítězstvím doplnil, takže jsme se soupeři opět přiblížili na bod. Ale tentokrát na soupeře nestačil Josef a my tak před posledním zápasem mohli Jirkovi držet pěsti a poradit, jak na nepříjemného obranáře. Jirka sice první set prohrál, ale v druhém, kdy soupeř měl asi šest setbolů, vyhrál nakonec 19:17! a v podobně infarktové koncovce dalšího setu 13:11. Čtvrtý set už si nenechal vzít a my tak nakonec spravedlivě remízovali (i když jsme o tři sety vyhráli, což mohlo být hodně důležité).

Ale nic se nedělo, protože vedle také na dvou stolech bojovali M.Budějovice s Jihlavou a po velkém boji zápas skončil také 9:9 (o set vyhráli budějovičtí). Takže se vlastně začínalo znovu. My jsme měli ale pauzu, protože přijeli humpolečtí. Když jsme se po dobrém obědě vrátili, situace se začala rýsovat více. Budějovičtí porazili Humpolec jasně 10:1 a Jihlava Žďár 10:6.

My jsme další zápas hráli s mladými kluky z Jihlavy. S Michalem tentokrát zahráli excelentně a kluci také vybojovali vítězství. Hned se nám lépe začínalo. Já si se soupeřem poradil jasně, Josef sice ve vyrovnaných setech neuspěl, ale Jirka vydřel vítězství. když už prohrával 2:0. Michal také neměl větší problém a my tak vedli 5:1. V další rundě sice stáhli jihlavští náš náskok, protože jak Josef, tak Jirka prohráli 3:1, ale my s Michalem jsme jasnými zápasy opět zvýšili naše skóre. Jirka pak sice dal ještě soupeři šanci, ale tu jsme postupně Michal, já a Josef zarazili a zvítězili tak 10:4.

Vedle na stolech zvítězil Žďár na Humpolcem, kluci z M.Budějovic jeli domů. Vzhledem k tomu, že bylo jasné, že Humpolec už těžko promluví do konečného pořadí, hráči se dalších zápasů v neděli vzdali. To bylo pro nás hodně výhodné, protože jsme si tak mohli po náročném dni odpočinout a v neděli jet do Jihlavy později, protože nám tak odpadl ranní zápas právě s humpoleckými. I když se dalo předpokládat, že bychom zvítězili, bylo samozřejmě dobré šetřit síly. Vůbec v sobotu večer už jsme měli hodně dobrou náladu, protože bylo už téměř jisté, že postoupíme, vzhledem k započítávání vzájemných zápasů (včetně setů) jsme byli s budějovickými prakticky jasnými kandidáty.

Ale to neznamenalo, že bychom v neděli jeli hrát jen z povinnosti. Po našem příjezdu sice už byl náš postup definitivně potvrzen, protože budějovičtí v ranním zápase porazili Žďár 10:6, a my tak mohli jen s mužstvem Moravských Budějovic bojovat o celkové vítězství. A my ho chtěli. Tentokrát čtyřhry dopadly střídavě, s Michalem jsme zahráli výborně, ale kluci až příliš snadno podlehli. Pak přišly dvě pětisetové bitvy, kdy já uspěl a Josef ne. Jirka pak přidal bod, kdy zvládnul vyrovnané koncovky tří setů a Michal ho napodobil. V další rundě přidal bod ještě Josef, ale Jirkovi to zase nevyšlo. Michal ale pak jasně bodoval a já nakonec po dalších pěti setech také, takže jsme vedli utěšených 7:3. Ale soupeř se nevzdával, odnesl to Jirka a překvapivě i Michal. Já sice přidal v pohodě bod, ale i Josef zaváhal, a v pěti setech neuspěl. 8:6 už nevypadalo tak dobře. Michal pak sice v pěti setech přidal bod, ale já nestačil na stejného hráče jako on, takže to bylo na klucích. Josefovi trvala hra déle, takže Jirka mezitím prohrál, ale Josef zahrál spolehlivě a my tak vyhráli 10:7 (Jirkova prohra se nepočítala, protože byl v pořadí zápasů napsán až za ním).

VYHRÁLI JSME TAK KVALIFIKACI A PŘÍŠTÍ ROK BUDEME HRÁT DIVIZI KRAJE VYSOČINA!

Kdybych měl kvalifikaci zhodnotit, tak vstup nic moc, byla znát lehká nervozita. Všichni jsme se brzo začali potit, protože venkovních 30 stupňů hernu ohřálo spolehlivě, bylo tam dost nedýchatelno. Holt pingpong je opravdu zimní sport :) Druhý zápas se ukázal jako klíčový, jasným vítězstvím jsme si připravili dobrou pozici pro závěrečné boje a v posledním zápase jsme už mohli hrát v klidu a dokázat tak obecně přijímaný názor (i když před kvalifikací si jihlavští jistě mysleli něco jiného :), že úroveň stolního tenisu v bývalém východočeském kraji byla vyšší než v jihomoravském. Pokud jde o jednotlivé výkony, Michal, já jsme odehráli, to co se od nás očekávalo, Josef vlastně také, ale je fakt, že u něj ta očekávání byla o něco nižší. Byla znát naše intenzivní příprava týden před kvalifikací, kdy jsme šli trénovat v pátek, sobotu i neděli. Jirka zůstal za očekáváním, stále se nemohl dostat do hry, ale vzhledem k jeho absenci na trénincích se nedalo čekat zázrak, snad teď bude mít větší motivaci. Na druhou stranu zvládnul psychicky těžký zápas se Žďárem, při jeho prohře by se vše mohlo vyvíjet dost jinak. Podobně důležitý byl vybojovaný zápas s Jihlavou, takže lze říct, že i když bodoval málo, tak nakonec v důležitých chvílích. Jinak Kubík z M.Budějovic, Michal a já jsme stali nejúspěšnějšími hráči kvalifikace, každý měl dvě prohry, v našem případě se stejnými hráči a ze stejného počtu zápasů (11, což dává úspěšnost solidních 82%).

Nakonec suchá statistika:
Chotěboř A - Žďár n.S. B 9:9 (+ 3 sety) (Michal, Ondra 3/4.5, Josef 2/4.5, Jirka 1/4.5)
Moravské Budějovice A - SK Jihlava B 9:9 (+ 1 set)
Moravské Budějovice A - Humpolec 10:1
SK Jihlava B - Žďár n.S. B 10:6
Chotěboř - Jihlava B 10:4 (Michal, Ondra 3.5/3.5, Josef, Jirka 1.5/3.5)
Žďár n.S. B - Humpolec - 10:? (5, 6 nebo 7)
Moravské Budějovice A - Žďár n.S. B 10:6
Chotěboř - Humpolec 10:0 (kontumace)
SK Jihlava B - Humpolec 10:0 (kontumace)
Chotěboř - Moravské Budějovice A 10:7 (Michal, Ondra, 3.5/4.5, Josef 2/4.5, Jirka 1/3.5)

S dalšími zprávami z pinčesu se ozvu na podzim.

13.4.   TAKŽE JSME VYHRÁLI KRAJSKOU SOUTĚŽ 2.TŘÍDY! (Viz zprávu níže.) Večer jsme to patřičně oslavili, spolu s kamarády s týmu B, kteří v soutěži vyhráli "povinné" zápasy, skončili třetí od konce, takže by v příští sezóně měli hrát stejnou soutěž (doufám, že se nepletu), pouze v novém kraji Vysočina.

My v áčku ovšem na pinčes zapomenout nemůžeme, protože nás v květnu čeká vrchol sezóny. Nyní už snad v definitivním termínu - 18.-19.5. - hrajeme totiž už několikrát zmiňovanou kvalifikaci o postup do vyšších soutěží. A nejde jen o postup o jednu soutěž výš. Neptejte se mně proč, ale z různých důvodů je to tak, že když uspějeme, tak postoupíme dokonce o dvě úrovně výš, tzn. do divize! To by bylo něco. I když v novém kraji převzali dementní (z časového a finančního hlediska) systém, který se používal ve starém Jihomoravském kraji (hraje se 1 zápas v sobotu a 1 v neděli), rádi bychom si ho zkusili zahrát co nejvýš. Ale nepředbíhejme, zatím držte palce třetí víkend v květnu, ať se nám daří. Po kvalifikaci se samozřejmě ozvu s poslední zprávou této sezóny a snad i s jejím zhodnocením, pokud výjimečně něco nenapíše pan vedoucí :)

Níže jsem ohlásil fotky. Takže tady jsou, a pod nimi pak zprávy z 13.4.:

pinec0202am.jpg (14326 bytes)

Při rozpinku před zápasem se na topspin připravuje Jirka
Veselý ml., lehkého kozáčka předvádí Ondřej Pravda.

pinec0202cm.jpg (10808 bytes)

Ve čtyřhře při příjmu zachycen Ondřej Pravda, Michal Jakeš hru
pozorně sleduje.

pinec0202sm.jpg (10567 bytes)

Základní tým Chotěboře A pro sezónu 2001-2002.
Zleva: Jirka Veselý ml., Ondřej Pravda, Michal Jakeš, Josef Koutník.


Uteklo pár týdnů a jsem tu opět (a skoro naposled) ze zprávami z pinčesu. Pauza byla tentokrát delší, jednak kvůli mé absenci na zápase 16. března, pak proto, že poslední zápas soutěže, který jsme měli hrát 30.3. byl odložen kvůli turnaji v Holicích, a my jsme ho tak hráli až 13.4., a pak proto, že jsem nestíhal ho dokončit a poslat na web :)

Nejdřív krátce k zápasu ze 16.3., který kluci hráli v Ledči n.Sázavou. Náš jediný soupeř v soutěži ze stejného okresu nás už nemohl ohrozit z hlediska účasti v kvalifikaci o vyšší soutěž, byl už příliš za námi. Za mě zaskočil Josef Hruška a dařilo se mu, prohrál až poslední zápas a jelikož kromě něj prohrál už jen čtyřhru s Michalem, kluci odjeli s výrazným vítězstvím.
Ledeč n. Sázavou - Chotěboř A 2:10 (Michal 3/3.5, Jirka 3.5/3.5, Josef 2.5/2.5, Hrušák 2/3.5)

Před posledním kolem soutěže dne 13.4. to bylo zajímavé. Počty zápasů v tabulce se už srovnaly, takže vedl tým Skutče, my na druhém místě se ztrátou dvou bodů a za námi Lokomotiva Pardubice se ztrátou jednoho bodu. Jelikož jsme hráli poslední zápas se silnými mužstvy, a u Pardubic se dalo předpokládat dvojí vítězství, pro vítěství v soutěži jsme museli také plně bodovat. I když jsme měli účast v kvalifikaci o postup do vyšší soutěže jistou, chtěli jsme se s východočeskou soutěží (příští rok hrajeme ve Vysočině) rozloučit stylově, tzn. vítězstvím. Takže jsme byli na odložený zápas s Trojovicemi a Skutčí rozhodně nažhavení.

Ráno nás nečekal lehký soupeř, mužstvo Trojovic se třemi leváky je kvalitní tým. Ale přece jen je znát, když nemůže využít výhodu domácího prostředí. V základní sestavě jsme se do nich pustili, i když já neočekával žádné zázraky, protože po delší zdravotní indispozici jsem se necítil bůhvíjak. Čtyřhru jsme s Michalem hráli smolně, ačkoliv jsme všechny sety vedli a byli jsme lepší, v závěru se nám nedařilo a prohráli třikrát těsně. Josef s Jirkou to však udělali opačně, takže bylo srovnáno. V první rundě nejdřív Jirka, sice těsně, ale 3:0 porazil nejlepšího hráče soupeře. My s Michalem jsme se přidali, vyhráli jasně 3:0. Josef ale dovolil soupeři snížit. V dalším kole Michal opět bez problémů bodoval, já si s nejlepším hráčem neporadil, a po nijakém výkonu prohrál. Josef tentokrát vyhrál, stejně jako Jirka, takže stav 7:3 pro nás. I v posledním kole se situace opakovala, zápas prohrál zase Josef (3:2), já to ale v poslední zápase vrátil, protože jsem 3:2 vyhrál (ve čtvrtém setu měl soupeř mečbol).
Relativně snadno jsme tak udělali předposlední krok a mohli se připravit na Skuteč.
Chotěboř A - Trojovice 10:4 (Jirka 3.5/3.5, Michal 3/3.5, Ondra 2/3.5, Josef 1.5/3.5)

Skutečtí přijeli odpoledne v plné sestavě vybojovat první místo v soutěži pro sebe. Remíza (2 body) jim k tomu nestačila, přeskočili by je pardubičtí (při předpokladu jejich dvojnásobného vítězství), potřebovali vítězství (5 bodů). Tentokrát to bylo ve čtyřhrách obráceně než ráno, my s Michalem vyhráli, především Michal hrál dobře. Kluci ale 3:1 neuspěli, také proto, že polední spánek se Jirkovi vymstil, nemohl se dostat do tempa. Já se moc nepochlapil, a 3:1 prohrál. Josef sice hrozící manko zastavil, ale Michal prohrál vyhraný zápas (vedl 2:1 a 9:5), a my jsme si skoro připomenuli zápas ve Skutči, kde jsme prohrávali 6:0 a prohráli 10:5. Ale děly se jiné věci. Nejdřív já zabojoval a ve vyrovnaných setech 3:0 jsem vyhrál. Josef mě pak napodobil, nechal soupeře udělat o set víc. Michal pak s Jirkou (oba 3:0) dokončili úspěšnou rundu. A to nebylo všechno. Josef přidal další výhru 3:1, i Michal pokračoval jasným vítězstvím. Jirka pak sice 3:2 neuspěl, ale já stejným poměrem zvítězil. A tak bylo na Michalovi jako vedoucím týmu, aby svým jasným vítězstvím završil náš úspěch.
Chotěboř A - Botas Skuteč 10:5 (Josef 3/3.5, Michal 3.5/4.5, Ondra 2.5/3.5, Jirka 1/3.5)

TAKŽE JSME VYHRÁLI KRAJSKOU SOUTĚŽ 2.TŘÍDY! Večer jsme to patřičně oslavili, spolu s kamarády s týmu B, kteří v soutěži vyhráli "povinné" zápasy, skončili třetí od konce, takže by v příští sezóně měli hrát stejnou soutěž (doufám, že se nepletu), pouze v novém kraji Vysočina.

My v áčku ovšem na pinčes zapomenout nemůžeme, protože nás v květnu čeká vrchol sezóny. Nyní už snad v definitivním termínu - 18.-19.5. - hrajeme totiž už několikrát zmiňovanou kvalifikaci o postup do vyšších soutěžích. A nejde jen o postup o jednu soutěž výš. Neptejte se mně proč, ale z různých důvodů je to tak, že když uspějeme, tak postoupíme dokonce o dvě úrovně výš, tzn. do divize! To by bylo něco. I když v novém kraji převzali dementní (z časového a finančního hlediska) systém, který se používal ve starém Jihomoravském kraji (hraje se 1 zápas v sobotu a 1 v neděli), rádi bychom si ho zkusili zahrát co nejvýš. Ale nepředbíhejme, zatím držte palce třetí víkend v květnu, ať se nám daří. Po kvalifikaci se samozřejmě ozvu s poslední zprávou této sezóny a snad i s jejím zhodnocením, pokud vyjímečně něco nenapíše pan vedoucí :)

2.3.
Po 14 dnech jsme v sobotu vyrazili do Pardubic a nečekali jsme žádné snadné zápasy. Kluci přes týden trénovali, já měl od posledního zápasu pauzu, na zápas byla k dispozici základní sestava, tzn. Michal, Jirka, Josef a já.
Ranní zápas s Lokomotivou Pardubice B byl ze strany domácích brán hodně vážně, vzhledem k zajištění co nejlepších výchozích pozic pro kvalifikační boje byl soupeř hodně motivován. Se dvěma žáky (jeden určitě, druhý asi také) v sestavě se do nás pustili. Jirka s Josefem ve čtyřhře neuspěli, i když jeden set vyhráli. S Michalem jsme první dva sety těsně prohráli, abychom díky dvou vyhraným bojovali v pátém setu. Ten jsme v dramatické koncovce zvládli a vyhráli 12. Výsledek 3:2 předznamenal další výsledky zápasů, ještě dalších 8 (!) skončilo tímto skóre. Ale zpět k začátku. V první rundě jsem nejdřív neuspěl já, i když jsem 2:1 vedl, ve čtvrtém setu měl trochu smůly a pátý neuhrál. Michal vedl 2:0 a přesto prohrál, ve čtvrtém setu byl také blízko vítězství. A podobně dopadl i Josef, i když ten už poslední dva sety prohrál výrazněji. Zachraňoval Jirka, který také vedl 2:0, "nechal" soupeře srovnat, ale v pátém setu už vyhrál jasně. V dalším kole jsem pro změnu prohrával 2:1, ale se svým docela častým protivníkem z dob žáků a dorostenců vyhrál 3:2. To bylo ale na dlouhou dobu vše, protože nejdřív Michal dost překvapivě prohrál 3:0, i když ve vyrovnaných setech, a Josef i Jirka ho výsledkově napodobili. A já se k nim přidal také, sice jsem vedl 2:1 a zápas vypadal jednoznačně, ale nakonec prohrál 3:2. Za stavu 8:3 pro soupeře vykřesal naději Michal, když šikovného žáka po vyrovnaných 3 setech jasně porazil 3:1 a Josef, který v hodně těsných setech vyhrál 3:0. Jenže pak Jirka, opět v bodově těsných setech prohrál 3:2, i když vedl 2:0. A já dílo dokonal, i když jsem s oním žákem vedl 2:0, nakonec jsem 3:2 prohrál.
Zaznamenali jsme tak další prohru. Přestože si Michal už na pátečním tréninku stěžoval, že mu to nelítá, nakonec nám to nelítalo nikomu, o body jsme vzácně rovnoměrně podělili (když nepočítám čtyřhru). I když už jsme všichni někdy hráli lépe (u mě se dobré momenty střídaly s netrefováním jindy jistých úderů), určitě jsme měli trochu smůly a také se projevilo domácí prostředí. Zdánlivě jednoznačný výsledek tak ve skutečnosti jasný nebyl (na sety jsme prohráli 37:27), ale na to se historie neptá.
Lokomotiva Pardubice B - Chotěboř A 10:5 (Michal 1.5/3.5, Ondra 1.5/4.5, Josef 1/3.5, Jirka 1/3.5)

Odpoledne se nám na Tesle Pardubice C moc hrát nechtělo, únava z dopoledne byla znát, a bylo jasné, že si rozhodně neodpočineme. Ale co bychom pro naše fanoušky neudělali :) Jirka s Josefem ve čtyřhře nehráli špatně, ale nakonec 3:2 prohráli. S Michalem jsme napodobili dopoledne, 2:0 jsme prohrávali (nutno přiznat že naší příliš velkou bohorovností v koncovkách), abychom pak 3:2 vyhráli. Michal lehce přehodil sestavu dvouher, takže začínal on a v husákovském zápase (vtípek pro pamětníky - Himmel-Jakeš) jasně zvítězil (v jednom setu s 0!). Já jsem prohrával 2:0, abych se v dalších dvou setech dostal do hry a nakonec v pátém neuspěl. Josef vedl 2:1 a vyhrál 3:2 (poslední set jasně), ale Jirka 3: prohrál, i když bodově těsně. Stav tak vyrovnaný - 3:3. Michalovi se dařilo a 3:0 jasně zvítězil, u mě ale pokračovala krize, takže mi nestačilo vedení 2:0 a prohrál 3:2. Stejně prohrál i Josef, i když vedl 2:1 (jeden set si soupeř nedal ani míček!). Jirka však soupeři nedal šanci a bylo tak opět srovnáno. Michal pokračoval v dobrých výkonech (3:2 pro něj), já si svou krizi "vychutnal" do dna, když jsem dostal 3:0, co na tom, že pokaždé těsně. Tentokrát ale 3:0 uspěl Josef a po něm i Jirka 3:2 (vyrovnaný zápas), takže jsme se dostali do vedení 8:6. Naše vítězství se zdálo jasné, protože Michal vedl se soupeřem 2:0 a 6:2 (já mezitím splnil svou povinnost a s nejslabším hráčem soupeře vyhrál jasně 3:0), ale pak "pustil" soupeře do hry a 3:2 prohrál (poslední dva sety 10)! I Josef vedl 2:1, ale v houpačkovém zápase (chvíli se dařilo jemu, chvíli soupeři) nakonec také neuspěl! Naštěstí vítězství zařídil Jirka, který zdolal soupeře 3:1 (11 v posledním setu).
Ještě že tak, ztráta bodů by nás mrzela, samozřejmě hlavně mě, protože jsem si v krizi fakt "pochodil", prostě to nešlo. Michal se však od rána zlepšil a díky tomu, že mě Jirka zastoupil a Josef si své odehrál, jsme nakonec uspěli, a nemyslím, že větším štěstím. Odpoledne se hrálo dokonce deset (!) zápasů 3:2 a z nich jsme vyhráli čtyři. Každopádně jsme toho měli plné zuby, takže původně plánovanou návštěvu Chrudimi, kde se o víkendu konalo Mistrovství ČR za účasti nejlepšího stolního tenisty Petra Korbela, jsme už oželeli.
Tesla Pardubice C - Chotěboř A 8:10 (Michal 3.5/4.5, Jirka 3/4.5, Josef 3/4.5, Ondra 1.5/4.5)

Tabulka na serveru pingpong.cz je na nic, ale Michal někde sehnal tuto, ve které však nejsou zahrnuty poslední dva dvojzápasy, ale přesto bychom po tomto kole měli být stále na prvním místě tabulky, i když jen díky odehranému zápasu navíc. Za 14 dnů hrajeme jeden zápas s Ledčí doma (tím by se měl počet zápasů všech mužstev srovnat), ale se sezónou (tedy její základní částí) se rozloučíme opět doma 30. 3. 2002 a sice zápasy s Trojovicemi a Skutčí. Což by měl být dobrý pinčes, takže nás klidně přijďte povzbudit, ať se nám později (asi někdy v dubnu) hraje dobře ta kvalifikace.
Naše béčko v sobotu mělo hrát mj. s Chrudimí, ale kvůli Mistrovství ČR bylo utkání odloženo.

M2A

1 Chotěboř A 15 12 0 3 140 : 75 60
2 Loko Pce B 14 10 2 2 132 : 92 54
3 Skuteč 14 10 1 3 126 : 84 52
4 Holice B 14 8 1 5 119 : 90 42
5 Linea Chrudim C 14 7 1 6 109 : 106 37
6 Trojovice 14 6 3 5 120 : 107 36
7 Tesla Pce C 14 7 0 7 103 : 104 35
8 Ledeč n.S. 14 5 3 4 108 : 99 31
9 Synthesia Pce 13 6 0 7 75 : 94 30
10 Chotěboř B 15 5 1 9 105 : 123 27
11 Heřmanův Městec 14 2 0 12 67 : 123 10
12 Hlinsko 13 0 0 13 23 : 130 0
16.2.2002
Po dlouhé měsíční pauze jsme v soutěži pokračovali domácím zápasem, a sice s Holicemi B a Lineou Chrudim C. Na pátečním tréninku sice kvůli nachlazení nebyl Josef, ale na sobotu jsme byli všichni, tzn. Michal, Josef, Jirka a já.
Na ranní zápas s Holicemi B se ale Jirka dostavil pozdě (ty budíky...:), takže s Josefem čtyřhru neodehráli dobře. S Michalem jsme si vedli bez větších problémů kromě jednoho setu. V první rundě jsem zahajoval já, po dvou vyhraných setech jsem však zbytečně dopustil drama a vyhrál až v pátém setu. Josef to zopakoval, akorát se vzpamatoval o set dřív. Jirka to měl vyrovnané a nakonec uspěl v pátém setu, když vyhrál 12:10. Jediný Michal se s ničím nemazal a vyhrál 3:0. Stav tedy příjemných 5:1 pro nás. Druhou rundu začal Josef a neúspěšně, sice vyrovnaně, ale prohrál jasných 3:0. Jirka měl lepší koncovky setů a tak kromě jednoho úletu vyhrál 3:1, no a Michalovi to zase lítalo, takže bez problémů vyhrál 3:0. Já pak 2:1 vedl, ale trochu smolně prohrál koncovku 13 a pátý set už nezvrátil, takže 7:3. Ve třetí rundě zahájil špatně Jirka, až příliš jasně prohrál 3:0. Michal i já jsme vyhráli jasně, ale Josef tentokrát neuspěl 2:3. Poslední bod tak zbyl na Michalovi, který se snadno poradil 3:1.
Chotěboř A - TJ Jiskra Holice B 10:5 (Michal 4.5/4.5, Ondra 2.5/3.5, Jirka 2/3.5, Josef 1/3.5)

Odpolední zápas s Lineou Chrudim C jsme očekávali celkem jasný. Nástup tomu odpovídal, obě čtyřhry jasně vyhrané 3:0. Opět jsem začínal a opět lehce s problémy, na obranáře jsem hledal recept, ale nakonec našel 3:2. Josef i Jirka si poradili o něco lépe, oba 3:1, i když Jirka měl sety dost vyrovnané a poslední vyhrál 12:10. Michal si poradil jasně 3:0, takže celkové vedení 6:0 už bylo slibné. Pak sice Josef v bitvě spíše obranných typů prohrál celkem jasně 3:0, ale Jirka vyhrál 3:2, když poslední set si soupeř dal jeden bod. Pak však přišlo překvapení, Michal s jedním s dorostenců si vedl střídavě, aby v pátém setu prohrál 8. Já bod přidal celkem snadno, takže 8:2 pro nás. V nové rundě si však Jirka neporadil se starším obranářem a ve vyrovnaném zápase prohrál v pátém setu 10. A opět překvapení, protože podobně si vedl Michal a s mladším obranářem také prohrál 3:2. Nutno dodat, že ve třetím setu dostal neuvěřitelných prasat, prakticky každý míč! Přesto měl pátý set rozehraný dobře, ale koncovka nevyšla. Já si se soupeřem poradil celkem jasně a nakonec i Josef po zaváhání v prvním setu už další vyhrál, takže nabuzený Michal si dost pravděpodobný bod nepřidal.
Chotěboř A - Linea Chrudim C 10:4 (Ondra 3.5/3.5, Jirka 2.5/3.5, Josef 2.5/3.5, Michal 1.5/3.5)

Povinná vítězství jsme tak zvládli bez větších problémů. Je docela paradoxem, že Michal, který hrál velice dobře, myslím, že nejlíp za celou sezónu, nakonec odpoledne 2x neuspěl. Dokazuje to, že míček je opravdu kulatý :) a je možné všechno, ale jak sám tvrdil, když ho zastoupíme, tak je to v pořádku. Josef si odehrál lehký nadprůměr, ráno chybělo trochu toho štěstí. Jirka ukázal, že když se soustředí, je to v pohodě, ráno jeden zápas nehrál dobře, odpoledne to bylo prostě vyrovnané. Já si odehrál standard, ráno nic moc, odpoledne lepší, ale spokojen jsem nebyl.

Ale i tak jsme prý hráli pěkně, jak nás ohodnotila španělská kamarádka, která se přijela podívat. A taky nás vyfotila, když Harryho pán pořád sleduje ty letadla :), takže po naskenování tady někde budou obrázky. Příští zápas hrajeme za 14 dní venku a sice s velice těžkými soupeři z Pardubic. Nevím, jak jsme na tom v tabulce, protože se o ní nikdo nestará.

Naše béčko také hrálo venku, chyběl jim Milan Medek, ale i s ním by proti výborným soupeřům asi neuspěli.
Trojovice - Chotěboř B 10:3
Skuteč - Chotěboř B 10:3

19.1.2002
V novém roce jsme zahájili druhou půlku soutěže, a sice hned 5.1.2002. Nebyl jsem přítomen, ale ani kluci se moc nezapotili, protože soupeř, Hlinsko B, se nedostavilo, a my tak vyhráli kontumačně 10:0.

Premiéru v novém roce jsme tak měli v sobotu 19.1. Jeli jsme ven, do Heřmanova Městce a Pardubic. Nečekali jsme lehký zápas, protože Michala skolila choroba a my narychlo povolali ještě staršího žáka, čtrnáctiletého Tomáše Ovčačíka. Kromě něj už byla sestava klasická, tzn. Josef, Jirka a já.

Na ranní zápas s Heřmanovým Městcem jsme si věřili, přece jen jde o předposlední mužstvo tabulky. Ve čtyřhrách jsme byli úspěšní napůl, kluci prohráli 3:1, ale my s Josefem jasně vyhráli. Následující tři dvouhry byly naší jasnou záležitostí, pouze Jirka prohrál jeden set, Tomáš pak 3:1 prohrál. I v dalším kole byla situace podobná, Josef i Jirka prohráli jen jeden set, Tomáš prohrál až v pěti setech. Za stavu 7:3 pro nás se zdálo být jasno. Ale v další rundě jsem vyhrál pouze já, Josef i Jirka trochu překvapivě 3:1 prohráli a Tomáš také. V posledním zápase jsem zaváhal i já, ale nakonec 3:2 vyhrál, mezitím zvládnul vítězně zápas i Josef, takže Jirkovo vítězství se už nepočítalo.
Heřmanův Městec - Chotěboř A 6:10 (Ondra 4.5/4.5, Josef 3.5/4.5, Jirka 2.5/3.5, Tomáš 0/3.5)

Bylo jasné, že odpolední zápas se Synthesií Pardubice bude obtížnější. Soupeř byl v silné sestavě, mnohem lepší než na podzim u nás. Čtyhry dopadly vyrovnaně, kluci sice 3:1 prohráli, ale my s Josefem jsme silnější dvojici nedali šanci a po velice dobrém výkonu jsme 3:0 zvítězili. První zápas jsem vyhrál jasně, Jirka sice prohrál 3:1, ale Josef vybojoval vítězství 3:2, takže Tomášova prohra znamenala rovnost bodů. I v druhé rundě jsme se drželi, já jasně vyhrál, Jirka se přidal (3:1), ale pro změnu Josef prohrál 3:1 a Tomáš to nezachránil. Opět vyrovnáno - 5:5. Pak přišla rozhodující série, já 3:1 uspěl, ale Jirka ne (s nejlepším hráčem soupeře), přestože vedl 2:0, a podobně se vedlo Josefovi, který vedl 2:1 a 10:8. Oba prohráli 3:2, Tomáš zahrál sice nejlépe, ale nakonec také 3:2 prohrál. Soupeř tak odskočil na 8:6. V posledním zápase jsem s nejlepším hráčem soupeře sice 2:0 prohrával, ale v dalších třech setech jsem makal a vyhrál. Jirka na tom byl podobně, 2:0 prohrával, ale přestože v pátém setu vedl už 7:1 a 9:5, nedokázal zápas dotáhnout. A Josef už situaci nezachránil (ostatně Tomáš by asi stejně nevyhrál).
Synthesia Pardubice - Chotěboř A 10:7 (Ondra 4.5/4.5, Josef 1.5/4.5, Jirka 1/4.5, Tomáš 0/3.5)

Bez Michala to samozřejmě bylo těžké, dopoledne jsme to zvládli, ale odpoledne bychom s ním vyhráli. Sám jsem mohl být spokojen, na rozdíl od povinného dopoledne mi to odpoledne začalo lítat. Jirka má stále kolísavé výkony, škoda těch dvou odpoledních zápasů 3:2. Josef hrál spolehlivě, stačila trocha štěstí a minimálně jeden zápas mohl odpoledne vyhrát. Oba dva jistě nebyli spokojeni s prohrami dopoledne. Mladý Tomáš se představil dobře, aspoň si mohl vyzkoušet úroveň chlapské soutěže, při tréninku s námi by se určitě vyhrál k lepším výkonům. Z tohoto pohledu zas tak porážka nevadí, i když jsme kvůli ní nejspíš opustili první příčku. V tabulce to bohužel neuvidíte, protože se nikdo neobtěžuje ji aktualizovat, chybí tam zápasy dokonce ze začátku prosince. Aktuální tabulku tak spíš seženete na papíře v Novinách Vysočiny (možná).

Teď máme měsíc pauzu, hrajeme až 16.2. doma

Naše béčko také hrálo, jednou vyhrálo.
Chotěboř B - Lokomotiva Pardubice 7:10
Chotěboř B - Tesla Pardubice 10:7

22.12.
Předvánoční sobotu jsme hráli letošní poslední utkání, které zakončovalo první půlku soutěže. Čekali nás těžcí soupeři - Trojovice a Skuteč. Ráno jsme vyrazili v základní sestavě, tzn. Michal, Jirka, Josef a já, cesta byla vzhledem k napadanému sněhu docela dobrodružná, ale do Trojovic jsme se nakonec dostali, i když se zpožděním. V trojovické škole jsme čtyřhry nezačali dobře, nepomohla změna na "staré" složení, tzn. že jsme hráli s Michalem spolu. Příliš se nám nedařilo, s nijak zvlášť silným soupeřem jsme neuspěli, a Josef s Jirkou nás bohužel napodobili. V prvním zápase dvouher jsem s nejlepším hráčem soupeře bojoval, ale nakonec v pěti setech prohrál (tři z nich byly 11). Michal si sice s nejslabším hráčem poradil bez problémů, ale jak Josef, tak Jirka prohráli 3:0 a stav utkání byl docela hrozivých 5:1 pro soupeře. Ale začali jsme pracovat na obratu, nejdříve já jasně, a pak Michal i Josef v pětisetových zápasech skoro srovnali (Michal už prohrával 2:0). Jirka prohrál 3:2 s nejlepším hráčem soupeře, já sice přidal bod, ale Michal pak prohrou 3:2 ještě dal soupeři šanci vést 7:5. Jenže přišla naše série. Nejdřív zvítězil jasně (a dost překvapivě) Josef a pak v pěti setech i Jirka. Já přidal další pětisetový bod, Michal zabojoval a porazil 3:1 nejlepšího hráče soupeře. A Josef dílo dokonal, jasně zvítězil 3:0.
Na horké trojovické půdě jsme tak vyhráli. Určitě k tomu přispělo to, že soupeř nebyl v základní sestavě, ale taky bylo znát, že Michalovi hra ve škole svědčí (to víte, učitel na gymnáziu :) a my s Josefem jsme byli také dobrými žáky. Jirka se nemohl moc dostat do tempa, určitě čekal víc než "povinné" vítězství, ale zastoupili jsme ho dobře, akorát ty čtyřhry byly slabé, přičetli jsme to aklimatizaci po náročné cestě :)
Trojovice - Chotěboř A 7:10 (Josef 3/4.5, Michal 3/4.5, Ondra 3/4.5, Jirka 1/3.5)

Do Skutče na odpolední zápas jsme se také doklouzali, dobře najedli, protože se dal čekat dlouhý zápas. Ale ze začátku to vypadalo jinak, že budeme brzo doma. Nejřív jsme neuspěli v obou čtyřhrách (sestava tentokrát ponovu, tzn. Jirka s Michalem a Josef se mnou), 2:0 prohrávali, zabojovali, ale skončilo to 3:2 pro soupeře. Já pak zklamal :), sebe i spoluhráče, protože jsem se nemohl dostat do hry, dokázal jsem uhrát dva sety, ale na víc jsem neměl. Asi jsem nakazil ostatní, protože jak Michal, tak Josef a Jirka své zápasy prohráli, moc nepomohlo, že Josef těsně 3:2. Nepovedený začátek - 6:0 pro soupeře. Ale nevzdávali jsme se, nejdřív já (3:1) a pak i Michal (3:2) jsme zaveleli k obratu. Josef nás sice asi neslyšel :), protože prohrál jasně 3:0, ale pak Jirka (těsně) a já (jen tak tak) jsme v pětisetových zápasech uspěli, a Michal se k nám přidal vítěstvím 3:1. Stav 7:5 pro soupeře tak byl hned lépe hratelný. Jenže jak Josef, tak Jirka zas takový odpor nekladli a soupeř byl na dosah výhry. Vypadalo to, že ještě zahrozíme, protože jsem vedl 2:0, a vedle Michal také vedl, ale já pak další sety už těsně prohrál, a protože můj zápas byl napsán dříve, Michalova konečná výhra se nepočítala. A tak jsme zakusili letošní druhou porážku.
Žádná tragédie, skutečtí jsou doma výborní, na Josefovi byla znát únava z ranního zápasu, Jirka se snažil, ale také to nebylo ono, mě se nehrálo dobře, a Michalem toho měl v nohách také dost. Škoda mého nedotaženého zápasu, ale obávám se, že bychom stejně prohráli, takhle jsem jen Michalovi trochu pokazil procenta :)
Skuteč - Chotěboř A 10:5 (Michal 2/3.5, Ondra 2/4.5, Jirka 1/3.5, Josef 0/3.5)

Vzhledem k porážce Skutče od Pardubic bychom však měli být stále na špici tabulky (i když díky dvěma předehraným zápasům s naším béčkem). V novém roce hned 5.1. hrajeme s Hlinskem.

Naše béčko hrálo v sobotu, a konečně si připsalo vítězství, a to hned dvě!
Chotěboř B - Heřmanův Městec 10:6
Chotěboř B - Synthesia Pardubice 10:0
8.12.
V sobotu 8.12. jsme pokračovali v soutěži jediným zápasem - s našimi kamarády z Ledče n.S., kromě našeho béčka jedinými zástupci našeho okresu v krajské dvojce. Neměli jsme přesné zprávy o předchozích výsledcích soupeře, každopádně na konci soutěže ten lepší z nás bude hrát kvalifikaci o postup výš. Zápas jsme hráli odpoledne, protože dopoledne ledečtí ještě hráli s Hlinskem (my jsme náš s béčkem již předehráli). V krásném počasí jsme vyrazili v základní sestavě, tzn. Michal, Jirka, Josef a já.
Zápas jsme zahájili vyrovnaně, Michal s Jirkou s pravo-levou dvojicí 3:1 prohráli po vyrovnaných prvních dvou setech, my s Josefem nakonec 3:2 vyhráli. V prvním zápase jsem zahájil divoce, celkem jasně 2:1 a 10:6 vedl, trestuhodně však set prohrál a ve třetím už prohrával 4:8, abych vyhrál 11:8. Jirka vedle mohl být se hrou spokojenější, po prvním prohraném setu už neměl problém a 3:1 vyhrál. Michal pak přidal jasné vítězství 3:0, které Josef zopakoval. V další rundě jsem se přidal také já bezproblémovým vítězstvím, Jirka hrál hodně vyrovnaný zápas, ale nakonec 3:2 vyhrál. Těsnou výhru přidal i Michal, i když poslední set vyhrál s přehledem, sám přiznal, že mu v zápase pomohly prasátka. Josef přidal další vítězství 3:0, já po prohraných dvou setech, kdy jsem se nemohl dostat do tempa, jsem pak další tři sety vyhrál jednoznačně. Jirka tak svůj rozehraný zápas ani nemusel dohrávat.
S naším okresním rivalem jsme si tak připsali jasné vítězství, až jsme ho nečekali. Je fakt, že se Michalovi podařilo vystihnout pořadí zápasů, kdy každý hrál s tím, kdo mu víc "sedí", zápas by také vypadal jinak, kdybychom některé z pětisetových zápasů prohráli. Nestalo se, výsledek tak vypadá jednoznačněji než byla skutečnost.
Ledeč n.S. - Chotěboř A 1:10 (Ondra 3.5/3.5, Josef 2.5/2.5, Michal 2/2.5, Jirka 2/2.5)

Díky vítězství jsme tak odskočili od Ledče o další body, ostatně nejen od ní, konečně na stránkách www.pingpong.cz mají tabulku, takže se můžete podívat (asi v polovině stránky), jak na tom jsme. Dobře :), i když díky našim předehraným zápasům nevypovídá úplně přesně. Do konce roku hrajeme ještě jeden zápas, a sice těsně před Vánoci pojedeme do Trojovic a Skutče, dají se očekávat těžké zápasy.
Naše béčko bojovalo v sobotu také jediným zápasem a zaznamenalo první vítězství se slabým Hlinskem.
Chotěboř B - Hlinsko B 10:2
24.11.
A opět další zprávy z pingpongu mužů. V sobotu jsme hráli doma s pardubickými mužstvy, přičemž výsledek byl hodně nejistý, protože Michal svědčil svému dlouholetému kamarádovi na svatbě. Zaskočit za něj tak musel Josef "Hrušák" Hruška.

Ráno přijel soupeř – Loko Pardubice B – hodně včas, jenže jen ve třech. I když jsme zápas rozhodně nepovažovali za automaticky vyhraný, přece jen automatické vedení o pět bodů (1 čtyřhra a 4 dvouhry) dávalo velkou naději. Na naši čtyřhru s Josefem nedošlo, takže zahájili jen Jirka s Josefem. Ale neúspěšně, ani se pořádně nerozehráli a prohráli jasně 3:0. Pak Hrušák prohrál s nejlepším hráčem soupeře, celkem jasně přes první vyhraný set. Jirka se ve svém zápase moc nerozehrál a jasně prohrál. Soupeř tak vedl 3:1, což naznačovalo, že jednoduché to nebude. Nicméně přišla naše série, já jasně vyhrál, Josef díky skreči také. Jirka se rozehrál a 3:1 porazil nejlepšího hráče soupeře. Přidal jsem další bod, i když jsem trestuhodně nevyužil vedení 2:0 a musel rozhodovat v pátém setu. Josef však neuspěl, Hrušákův bod díky skreči znamenal naše vedení 6:4. I když jsem pak ve vyrovnaném zápase prohrál s již zmiňovaným hráčem, kluci bodovali. Nejdřív Josef po prvním prohraném setu vyhrál těsně další dva a lehčeji i třetí. Hrušák výborným výkonem přehrál, i když s těsnými výsledky, 3:0 nadějného dorostence a díky skreči pro Jirku jsme vedli 9:5. Jenže pak Josef, Hrušák i Jirka prohráli 3:0, přičemž zvlášť Jirkova prohra byla docela ostudná, nebyl schopen zopakovat výkon z předchozího zápasu. Nicméně díky poslednímu zápasu, který byl skrečován v můj prospěch, jsme nakonec utrpěli celkové vítězství. Přesto hlavní zásluhu na vítězství měl Hrušák, který tuto soutěž hrál možná poprvé a žádné zázraky od něj nikdo nečekal, a svým bodem odvrátil zbytečnou remízu.
Chotěboř A - Loko Pardubice B 10:8 (Ondra 2/3, Hrušák 1/3.5, Josef 1/3, Jirka 1/3.5, nejsou počítány skreče)

Odpoledne jsme očekávali další zástupce perníkového města, a sice Teslu Pardubice C. Ti přijeli normálně ve čtyřech, ale bez nejlepšího hráče. Přesto jsme očekávali tuhý zápas. Jenže my s Josefem jsme čtyřhru se slabší dvojicí vyhráli jasně a kluci po relativním boji vyhráli také, 3:2. A pokračovali jsme ve velice vyrovnaném zápase (čtyři sety skončily s 9) vyhrál s jedničkou soupeře, Josef přehrál celkem jasně 3:1 dvojku soupeře, Hrušák v dost vyrovnaném zápase trojku 3:1 a já neměl problémy s nejslabším hráčem. Velice povedený nástup znamenal vedení 6:0. Pak sice oba Josefové prohráli, hlavně Josef Koutník těsně, s první dvojkou soupeře, ale my s Jirkou jsme bez větších problémů splnili povinnost a vyhráli. Poslední nadějí soupeře byl prohraný zápas Hrušáka, ale my s Jirkou jsme opět nezaváhali a dokončili tak naše, jasné vítězství. Nečekal jsem ho tak lehké, velice pomohl ten jasný nástup. Také Jirka ukázal, že se správným přístupem ke hře může dělat body v pohodě. Hrušák měl trochu "smůly" v tom, že hrál s těmi lepšími hráči soupeře.
Chotěboř A - Tesla Pardubice C 10:3 (Jirka 3.5/3.5, Ondra 3.5/3.5, Josef 1.5/2.5, Hrušák 1.5/3.5)

Přes trochu odřené uši z rána jsme tak nepřítomnému vedoucímu Michalovi jistě udělali radost. Za 14 dní nás čeká pouze jediný zápas, v Ledči n.S. (teoreticky druhým týmem je naše béčko, se kterým jsme zápasy už sehráli), což bude zajímavé, protože s ní, jako jediným zástupcem havlíčkobrodského okresu, budeme bojovat o to, kdo bude hrát v kvalifikaci o postup po skončení soutěže. Je to jednoduché, hrát ji bude ten, kdo skončí výš v tabulce.

Naše béčko bojovalo v neděli, bohužel nemám úplně ověřené výsledky, každopádně stále nevyhrálo.
Holice B - Chotěboř B 10:4 (neověřeno)
Linea Chrudim C - Chotěboř B 10:6 (neověřeno)
10.11.
Po 14 dnech jsme opět bojovali v pinčesu. Tentokrát venku (myšleno u soupeře, nikoliv na čerstvém vzduchu, už je docela zima a taky ten vítr by byl nepříjemný :).

První zápas jsme hráli s béčkem Holic, které se vrátily po (před)loňském sestupu do okresu. Ráno jsme měli nejdřív menší problém se zamrzlým autem, a pak se srazem, protože Jirka se nedostavil a bylo nutné ho budit, takže jsme využili čekací doby. Ve čtyřhrách (vrátili jsme se k loňské sestavě, tzn. že jsme hráli s Michalem) jsme uspěli střídavě. Ve dvouhrách Michal uspěl jasně, ale já se nějak nemohl dostat do tempa a s dobře hrajícím obranářem jsem v pětisetové bitvě nakonec neuspěl. Josef však byl úspěšnější, a v pěti setech vyhrál. Jirka ale ne, jako kdyby byl duchem (a tím pádem i fyzicky) někde jinde. Michal v dalším zápase opět v pěti setech zdolal výše zmíněného obranáře, i já jsem přidal bod. Klukům se ale nedařilo, oba prohráli, takže stav byl 5:5. Michal v další pětisetové bitvě uspěl, já ale podruhé prohrál, sice s nejlepším hráčem soupeře, ale hrál jsem špatně, nedařilo se. Josef ale dokázal 3:1 zvítězit, takže následná Jirkova prohra znamenal opět remízový stav 7:7. Michal v posledním zápase už na soupeřovu jedničku nestačil, já sice ještě s odřeným ušima vyhrál nad teoreticky nejslabším hráčem soupeře, ale Josef i Jirka prohráli, takže jsme zažili první letošní porážku. I když musela někdy přijít :), samozřejmě jsme nebyli spokojení, hlavně s Jirkovým výkonem, protože jsme tak vlastně hráli ve třech (teoreticky to znamená, že prohráváte 5:0) a je těžké tento výpadek nahradit. Ale taky je fakt, že kdybych hrál lépe, což rozhodně šlo, měli bychom aspoň remízu.
Holice B - Chotěboř A 10:8 (Michal 3.5/4.5, Ondra 2.5/4.5, Josef 2/4.5, Jirka 0/4.5)

Vzhledem k délce zápasu jsme tak akorát stihli přejet do Chrudimi a dát si oběd, abychom byli před půl třetí v herně mužstva Linea Chrudim, kde nás čekalo její céčko. Po ranním zápase jsme byli dost unavení, a když jsme viděli kvalitní rozcvičku soupeře, neviděli jsme to nijak růžově, protože od Jirky se dal bohužel očekávat stejný výkon jako ráno. Kluci ve čtyřhře neuspěli, my ano. Michal s nadějným dorostencem uspěl, když po prvních dvou vyhraných musel zápas zachraňovat v pátém, ale v něm vyhrál přesvědčivě. Já se po prvním setu s nejslabším hráčem soupeře, kdy jsem ze sebe ještě setřásával únavu, už v dalších probudil a vyhrál. Kluci však prohráli s dvojicí obranářů Zemanů, Josef se synem, a Jirka s otcem. V dalším kole jsme s Michalem jasně přidali naše body, ale Josef neuspěl ani se starším ze Zemanů a Jirka nestačil na dorostence, takže opět vyrovnáno. Pak došlo k rozhodující rundě (ne, žádné panáky nebyly :), Michal vyhrál 3:1 s mladším, a já 3:2 (: jsme vedl) se starším ze Zemanů a přidal se k nám i Josef, který ukázal mládeži, že pingpong není jen o rychlých topspinech a tzv. „rovné“ hře. Jirka sice opět zklamal, ale nás to v rozjezdu nezastavilo, Michal i já jsme přidali své poslední body, takže na Josefa, který na vedlejším stole vedl, a na zoufalého Jirku už nedošlo. Hráli jsme opravdu velice dobře, docela div vzhledem k naší únavě, ve třech porazit kvalitní tým Chrudimi je dobrý výsledek.
Linea Chrudim C - Chotěboř A 6:10 (Michal 4.5/4.5, Ondra 4.5/4.5, Josef 1/3.5, Jirka 0/3.5)

Byla to těžká sobota, škoda Jirkova totálního výpadku, jinak bychom prohru odsunuli na nějaký jiný zápas. Doufám, že jeho výpadek byl opravdu ojedinělý, na jednu stranu je to výzva vydat se ze všech sil, ale má to i své stinné stránky. Další zápas hrajeme opět za 14 dní, a to v domácím prostředí.

Naše béčko hrálo doma, ale bohužel ani na jeden zápas nebylo v základní sestavě, i když v dopoledním zápase i tak málem uspělo, nakonec prodloužilo sérii zápasů bez vítězství.
Chotěboř B - Trojovice B 7:10
Chotěboř B - Skuteč 1:10
27.10. 
A jsem tu s další zprávou z pinčesu. V sobotu 27.10. jsme hráli v domácím prostředí s týmy Heřmanova Městce a Synthesií Pardubice.
V první zprávě jsem zapomněl zmínit důležitou změnu v pravidlech,
a sice že se v krátkých setech střídá podání po dvou
(což občas někteří zapomenou a nechtějí dát servis "z ruky" a rádi by podávali pětkrát :).

Ráno přijel nám neznámý tým Heřmanova Městce, který hrál loni vyšší soutěž. Očekávali jsme tedy nelehký zápas. Byli jsme komplet, tzn. Michal, Jirka, Josef a já. Ve čtyřhrách jsme oproti loňsku provedli změnu, nehráli jsme s Michalem, ale Michal s Jirkou a já s Josefem. Změna se vyplatila napůl, protože my jsme celkem jasně vyhráli, ale klukům se nedařilo a 3:0 prohráli. Pak nastoupil Jirka a Michal, Jirka ve vyrovnaném utkání nakonec zvítězil 3:2, Michal o dost jasněji 3:1. Josef sice jasně prohrál, ale já naopak, takže jsme 4:2 vedli. Michal s Josefem pak přidali jasně své body, já sice 3:2, ale také vyhrál a Jirka také (3:1, v posledním setu těsně, ale jinak jasně). S Josefem jsme pak přidali další dvě bezproblémová vítězství a završili tak sérii 7 vítězství za sebou. Ale celkový výsledek klame, tak jednoduché utkání to nebylo.
Chotěboř A - Heřmanův Městec 10:2 (Ondra 3.5/3.5, Jirka 2/2.5, Michal 2/2.5, Josef 2.5/3.5)

Odpoledne přijel tým Synthesie Pardubice, také jsme nečekali snadné zápas. Čtyřhry dopadly tentokrát opačně, tzn. kluci jasně vyhráli, a my s Josefem po vyrovnaném průběhu 3:2 prohráli. Jirka v prvním hodně vyrovnaném utkání zvítězil 3:2, když poslední set vyhrál neuvěřitelných 21:19 (tedy jako za starých časů). Michal se přidal jasným vítězstvím. Josef pak sice 3.1 prohrál, ale já jsem neměl žádné problémy. Stav tedy 4:2 pro nás, jako ráno. Michal však pak ve vyrovnaném zápase (až na poslední set) 3:2 prohrál, a i když Josef jasně vyhrál, já jsem také, trochu smolně (2 prasata, z toho jedno nechytatelné za stavu 7.7 v posledním setu) 3:2 prohrál. Jirka sice zvýšil na rozdíl dvou bodů, ale Josef opět neuspěl (3:2, vyrovnaný zápas, ve kterém byl vydatně nakrmen prasaty). S menšími problémy jsem ale přidal vítězství, stejně tak Jirka, který to měl ovšem jen tak tak. Michal pak jasně zabodoval a já v posledním zápase nakonec také udolal soupeře 3:2, takže Jirkovi se na vedlejším stole jeho výhra 3:0 už nepočítala.
Chotěboř A - Synthesia Pardubice 10:5 (Jirka 3.5/3.5, Michal 2.5/3.5, Ondra 3/4.5, Josef 1/3.5)

Celkově jsme nehráli vůbec špatně, Jirka navzdory vizuálně nepřesvědčivému výkonu nakonec uspěl výborně, s Michalem jsme odvedli slušný nadstandard, Josef měl trošku smůlu. Jako pozitivní se ukázala "stavební" úprava v herně, kdy TJ zaplatila výměnu lamp za halogenové zářivky, díky čemuž je více prostoru nad stolem, ale hlavně je možné za výborných světlených podmínek hrát pouze na dvou stolech, okolo kterých lze udělat více místa. Další zápas hrajeme za 14 dní venku, takže doma se objevíme 24.11. To už třeba opravdu přijde i fotograf nás zvěčnit v nové sestavě.

Naše béčko bojovalo venku, trochu smolně přivezlo jen 2 body.
Loko Pardubice B - Chotěboř B 9:9
Tesla Pardubice C - Chotěboř B 10:8
23.10.  - sezóna zahájena 13.10. (a také 22.9.)
Tak jsem po létě zase zpátky se svými zprávami ze stolního tenisu, lidově pingpongu neboli pinčesu. Trochu se zpožděním, které mi minulý týden způsobila nepěkná střevní chřipka. Nejdříve však na úvod základní informace k soutěži.

I letos hrajeme krajskou soutěž mužů 2. třídy, loni jsme v ní po výborném závěru skončili třetí.
Oproti loňsku však máme v soutěži kamarády nejbližší. Naše béčko konečně prokázalo své kvality a postoupilo z okresu do stejné soutěže jako hraje áčko. Na jedné straně to způsobilo komplikace, protože v jedné soutěži nemůže samozřejmě nastupovat jeden hráč za dva různé celky, takže jsme museli stanovit oddělené soupisky, pro případ náhrady je tak každý tým dost omezen ve svém výběru z "farmy". Na druhou stranu je to samozřejmě výhoda, protože více hráčů si vyzkouší lepší soutěž a může se tak zlepšit. Naším cílem je pak skončit co nejlépe, každopádně nejvýš z okresních týmů. Po postupu áčka Havl.Brodu do vyšší soutěže bychom to měli zvládnout, naší motivací je totiž dostat se tak do kvalifikace o vyšší soutěž. A protože příští rok "už" dojde ke změnám souvisejících s vytvořením krajů, je prý možnost, pokud bychom uspěli v kvalifikaci, "přeskočit" kraj jedničku a dostat se rovnou do divize. A to bychom samozřejmě rádi.

Loni se mezinárodně schválila hra s většími míčky, z původních 38 mm se nyní hraje se 40 mm. I když skoro ve všech obchodech se sportovním zbožím (a to i u "odborníků" typu Gigasport) to skoro nepoznáte, v drtivé většině stále nabízejí ty staré. Nechci tady podrobně rozebírat výsledky této změny, ale je to znát. Účelem změny bylo zpomalit hru, neboť většímu míčku je těžší udělit rotaci (měli jste ve škole fyziku, ne? :), čili s původní silou se míček točí pomaleji, je snazší ho kontrolovat a tím udržet ve hře. Hlavním důsledkem snazší viditelnosti míčku a zpomalení hry měla být větší šance dostat stolní tenis na obrazovky. Když pominu, že kvůli pár jedincům se změní pravidla pro milióny, přičemž z těch miliónů peněz z reklamy (pokud vůbec přišly/přijdou) mají milióny lidí prd, protože hrají pinčes hlavně pro radost, tak po roce zkušeností mohu prohlásit, že hlavním průvodním jevem změny pravidel je daleko více "prasat" ve hře. Taky výsledek :)

Ale k letošku. "Osvícení" mezinárodní činovníci (organizace ITTF) se rozhodli, že pingpong změnili málo, a že v zájmu dalšího zpomalení hry a tím zvýšení atraktivity pro sponzory, je potřeba další změna. Takže od letoška se hraje na krátké sety do 11, v případě stavu 10:10 se hraje dál o dva. Hraje se na tři vítězné sety, v posledním za stavu 2:2 se střídají strany za stavu 5:5. Výsledkem je, po zkušenostech z tréninku, že zápasy jsou odehrány rychleji. Jestli jste nenašli logiku v rozhodnutí ITTF, tak vás vítám v rodině pochybovačů. Teď čekáme, jestli příště nezačneme hrát s molitanovým míčkem nebo i nohou, v zájmu atraktivity.
Tolik k pravidlům, i když během zpráv se k jejich důsledkům jistě ještě dostanu. Protože jsme v soutěži dvě mužstva ze stejného oddílu, museli jsme sehrát své zápasy ještě před oficiálním začátkem soutěže (to aby se pak nedaly ovlivnit výsledky, víme?, což je rozumné). Jelikož se asi nenajde v béčku ochotný dopisovatel :), budu se snažit uvádět i výsledky béčka.

Za áčko hraje Michal Jakeš, Ondřej Pravda, Josef Koutník a Jirka Veselý ml. V základu béčka hrají tři Milanové, a sice "Čapíno" Čapek, "Bimbo" Šimon a Medek, zkušené borce doplňuje mládí - David Medek.
Takže v sobotu 22.9. jsme se utkali v bratro"vražedném" boji. V derby byly béčkaři motivovaní, protože při vzájemných soubojích na tréninku rozhodně vždy neplatí rovnice "áčko je lepší než béčko". Nicméně své kvality jsme prokázali a přes vyrovnané sety béčko porazili 10:4 a 10:3, kdy u nás ztratili body akorát Josef a Jirka.
Chotěboř A - Chotěboř B 10:4 (Michal 3.5/3.5, Ondra 3.5./3.5, Josef 3.5/1.5, Jirka 3.5/1.5), 10:3 (Michal 3.5/3.5, Ondra 3.5./3.5, Josef 3.5/2.5, Jirka 3.5/1.5)

Tuto sobotu, tedy 13.10., jsme konečně vyrazili na "normální" zápas, a sice do Hlinska. Jen na jeden, protože je s námi ve dvojici (systém soutěže je vysvětlen tady - dole na té stránce). Protože Josef nemohl, byl povolán náhradník Standa Veselý. Byli jsme natěšení, Hlinečáci však asi méně, protože se slézali hodně pomalu a i jejich sestava nebyla z nejlepších. Tomu odpovídala i hra, a my jsme tak snadno, až příliš snadno zvítězili jasně bez ztráty květinky, pouze Standa prohrál jeden set. Až příliš snadný trénink.
Chotěboř A - Hlinsko B 10:0 (všichni po 2,5 bodech)

Béčko si své utkání s Ledčí A předehrávalo v týdnu, u soupeře prohrálo, nicméně hra prý byla vyrovnaná, bylo znát nebodování Bimby.
Ledeč A – Chotěboř B 10:6

Na webu pingpong.cz toho zatím moc z naší soutěže neuvidíte, ale postupně tam snad něco bude. Určitě uvidíte víc, když se přijdete na nás podívat, a sice 27.10., hrajeme doma s Heřmanovým Městcem (pro nás neznámá) a Synthesií Pardubice. A třeba přijde i fotograf nás zvěčnit v nové sestavě :)
Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku sportu * Zpět na stránku CHnet