Fotbalová příloha listu Chotěbořský Courier

Hodnocení sezóny 2001 – 2002
fotbalistů A – mužstva FC Chotěboř

od vedoucího A mužstva Karla Zdražila

ČMFS - oblast VČ
Krajský fotbal. svaz Vysočina
! Východočeský fotbal !
Fotbal TJ CHS Chotěboř
Tabulka I.B tř., skup.D
SK Dekora Ždírec n.D.
Tabulka Divize C
Soutěže 2002/2003
S Karlem Zdražilem o chotěbořském fotbale 2002

Mužstvo FC Chotěboř A hrálo I.B třídu,  skupinu D
(4 skupiny po 14 oddílech), v min. sezóně bylo na 2. místě
Mužstvo B hrálo Okresní přebor
v minulé sezóně jej vyhrálo, ale nemohlo postoupit
Dorost a žáci hráli Oblastní přebor

Rozlosování jara pro všechna mužstva Chotěboře
Výsledky posledního kola, ty dřívější jsou zde
Podzimní část sezóny a zimní turnaje jsou zde.

Minulá sezóna:
Jarní část  je zde, Hodnocení Áčka je zde

Tuto stránku četlo čtenářů:     

Dosáhli jsme na vítězství v soutěži !

(Hodnocení sezóny 2001 – 2002 fotbalistů A – mužstva FC Chotěboř)

Konečně splněný cíl

Chotěbořští fotbalisté se radují. Po 6 sezónách, které strávili v I.B.třídě skupině D Východočeské oblasti, letos v červnu tuto soutěž vyhráli. O celkovém vítězství bylo rozhodnuto již v předposledním zápase v Habrech. Poslední zápas v Hrochově Týnci se dohrával již formálně, neboť náskok před tímto utkáním byl již pětibodový.

Podařilo se splnit kýžený cíl, na který se v Chotěboři dlouho čekalo.

Dva favorité soutěže

Do soutěže sice Chotěbořští vstupovali, vzhledem k loňským výsledkům, s vysokými ambicemi, avšak nikoli jako jednoznační favorité. Mužstvu Chotěboře totiž vyvstala velká překážka. V naší skupině Východočeské I.B. třídy začal hrát klub z Lázní Bohdaneč, pod hlavičkou Stolany B. Tento klub byl pokračovatelem Atlantiku Lázně Bohdaneč, který opustil ligové soutěže. Jeho ligové mužstvo se sice rozpadlo, avšak zůstal zbytek kádru. Ten byl složen ze starších a velmi zkušených hráčů. Mužstvo Stolan B bylo kvalitní, s vynikajícími podmínkami a silnou ekonomickou podporu. Jejich nejznámějším hráčem byl bývalý reprezentant Luboš Kubík, který nastupoval na jaře. I jména Denk, Polák, Svědík, Macháček a Valta hovoří sama za sebe. Od prvních kol soutěže bylo jasné, že právě mezi mužstvy Chotěboře a Stolan B se bude rozhodovat o vítězi.

Výsledky

Souboj mezi vedoucími mužstvy byl po celý ročník dramatický. Rozhodoval každý gól. Chotěboř podzimní část odehrála výborně, za celý podzim ztratila z plného zisku jen 7 bodů. Utrpěla jedinou porážku v Chroustovicích 1:3 a remizovala doma s Načešicemi 2:2 a venku se Stolany B 1:1.

Stolany B prohrály doma 0:1 s Načešicemi. Remizovaly z   Chotěboří 1:1 a i s mužstvy Pardubiček 0:0 a Valů 0:0. Chotěbořští se stali podzimními vítězi.

Podzimní výsledky : Hrochův Týnec 1:0, Habry 3:1, Herálec 4:2, Chroustovice 1:3, Lípa 3:1, Moravany 3:0, Načešice 2:2, Rosice 2:1, Pardubičky 3:0, Věžnici 5:0, Valy 5:0, Stolany B 1:1, Tesla Pardubice 1:0.

Jarní část slibovala další velký souboj o každý bod. Chotěbořští za jaro ztratili jen 3 body, když zaváhali v Načešicích 1:3. Stolany B také prohrály - s Načešicemi 2:1. Musel rozhodnout vzájemný souboj. Tento ”zápas roku” (před 700 diváky) proti Stolanům B vyhráli 2:1 ! Získali tak už pětibodový náskok. Ten udrželi až do konce.

Jarní výsledky : Valy 3:1, Tesla Pardubice 4:0, Pardubičky 1:0, Načešice 1:3, Rosice 4:1, Věžnice 6:0, Herálec 3:1, Lípa 4:0, Stolany 2:1, Moravany 2:1, Chroustovice 2:1, Habry 7:1, Hrochův Týnec 3:0.

Celkový zisk v sezóně 2001 - 2002 byl 68 bodů a skóre 76:21.

22 zápasů bylo vyhraných, 2 skončily remízou, jen ve 2 zápasech mužstvo prohrálo.

Hráčský kádr

Trenér mužstva Jaroslav Žejdlík s mužstvem udělal oproti minulým rokům viditelný pokrok. Soustředil se systematickou prací zejména na kvalitní trénink, vhodné složení jednotlivých řad a doplňování kádru. V mužstvu nenastaly sice nějak dramatické změny oproti minulému ročníku, avšak některé se uskutečnily.

Hostování v Chotěboři prodloužili obránci Josef Novotný (Rváčov) a Jiří Polák (Pohled), na další hostování byl získán středový hráč Jiří Linek (Hlinsko). Výkony všech hostujících hráčů lze označit za výborné a byli oporami mužstva. Za vydatnou pomoc při získání těchto hráčů děkujeme panu ing. Františku Tůmovi a panu ing. Janu Bělovskému.

Do B-mužstva odešli Rostislav Mudruňka a Ivo Andres. Z dorostu byl s definitivní platností do mužstva přeřazen Milan Šimon.V ročníku 2001-2002 působili v mužstvu i hráči, kteří ale později z různých důvodů nemohli v aktivní činnosti pokračovat. (Petr Sláma, Josef Javorka, Roman Vítek a Jan Šimon).

Z důvodů opakovaných zranění většinu sezóny neodehrál ani zkušený Ladislav Pfeffer. V závěru jarní části citelně chyběl pro zranění i Mgr. Luděk Benák. V jarní části se neobjevoval v základní sestavě Jiří Turek, který startoval více v B-mužstvu.

Posty jednotlivých hráčů byly zmapovány. Kádr mužstva byl celkem stabilizován ve vyvážené kombinaci mladších a starších hráčů. V průběhu sezóny, po některých odchodech, byl ale příliš úzký, vzhledem k požadované kvalitě. V několika zápasech zaskakovali i hráči B-mužstva Josef Holas, Lukáš Nepokoj, Kamil Křivský a dorostenci Petr Doležal a Milan Málek. Josef Holas z  B - mužstva byl rozhodujícím střelcem v jarním zápase proti  mužstvu Moravan.

Příprava

Snahou vedení bylo zajistit mužstvu vždy v meziobdobí nejkvalitnější přípravu. Proto se odehrála řada přípravných zápasů, výhradně s mužstvy z vyšších soutěží. Na podzim se hrálo postupně s Hlinskem, Heřmanovým Městcem, Slatiňany a Poličkou, v zimě se pak hrálo s divizním Ždírcem n.D., Skutčí a Žďárem n.S. Do těchto zápasů se nastupovalo v průběhu hrubé přípravy. Formovala se základní sestava. Dobré výsledky přípravy dávaly tušit kvalitní výkony v soutěži.

Za zmínku stojí zimní soustředění. Proběhlo v únoru 2002 ve sportovním a léčebném areálu v Luži – Košumberku. Hráči k němu přistoupili velmi svědomitě. Výborné tréninkové podmínky (hřiště, dráha, bazén a tělocvična) na trénovanost mužstva měly velký vliv.

 Složení mužstva

Brankáři : Rostislav Fiala (36) Náhradní brankáři : David Hospodka I. (25) a Vlastimil Štefánek. (30)

Krajní obránci : David Hospodka II. (22,nastupoval i jako předstopér), Jaromír Pátek (20) a Jiří Turek. (31)

Střední obránci : Jiří Polák (30) a Josef Javorka (31, nastupoval i jako krajní obránce) Předstoper : Josef Novotný (30)

Krajní záložníci : Martin Doležal (22), Roman Provazník (21), Ladislav Pfeffer (35), Petr Sláma (24), Roman Vítek. (22)

Střední záložníci : Tomáš Tůma (24), Jiří Linek (30), Mgr. Luděk Benák (29) (nastupoval i jako krajní záložník).

Útočníci : Martin Bílek (30), Jaromír Pešek (31), Milan Šimon (19), Jan Šimon (24).

A) Brankáři

Brankářskou jedničkou byl Rostislav Fiala. Kvalitní brankář s dlouholetými zkušenostmi i z vyšších soutěží. Má nejvíce zápasů bez obdržené branky v porovnání brankářů mužstev Havlíčkobrodska ve všech soutěžích. Na svůj post v průběhu sezóny nepustil, s výjimkou několika minut, své náhradníky, Vlastimila Štefánka a Davida Hospodku I.

B) Obrana

Dominantní řadou Chotěboře byla v této sezóně obrana. Byla optimálně složena a hrála, kromě zápasu na podzim v Chroustovicích, bez výraznějších výkyvů. Dvojice středních obránců Jiří Polák a Josef Novotný odehrála všechny zápasy a byla oporou. Za celou soutěž obdržela nejméně branek - 21. Polák vynikal přehledem a hrou hlavou, Novotný zase důrazem a těsným osobním bráněním. Řadě útočníků soupeřů znechutil jejich hru, v zápase se Stolany B zcela eliminoval exreprezentanta Luboše Kubíka. Na místech krajních obránců působili hlavičkář David Hospodka II. a mladý Jaromír Pátek. Zvláště on uchopil pevně svojí šanci a naprosto svými dobrými výkony nahradil Josefa Javorku, který přestal v mužstvu hrát. Krajní obránce Jiří Turek neabsolvoval zimní přípravu a na jaře nastupoval jako náhradník.

C) Středová řada.

Hra středové řady závisela na výkonech Tomáše Tůmy, Jiřího Linka a Luďka Benáka. Oni se na svých postech podíleli na obrazu hry celého mužstva. Jiří Linek se na svém jarním hostování z Hlinska v Chotěboři dobře uplatnil a s tvůrcem hry Tomášem Tůmou vytvořil silnou dvojici. Tomáše Tůmu zvláště jaro zastihlo v oslnivé formě. Zklidnil svůj mnohdy emotivní herní projev a jako kapitán mužstva (při zranění Benáka) pevně vládl mužstvu. Luděk Benák po jarním příchodu Linka alternoval na kraji zálohy. Závěru sezóny pro zranění nedohrál. Na podzim opustili mužstvo Petr Sláma a Roman Vítek ze studijních důvodů, na jaře nám v jednom zápase pomohli jako náhradníci. Krajní záložníci Ladislav Pfeffer, Roman Provazník a Martin Doležal se v průběhu sezóny potýkali s určitými výkyvy formy. Martin Doležal odehrál vynikající podzim a Roman Provazník naopak měl výborné jaro. Doležalovi v průběhu jara scházel trénink, který jako vysokoškolák musel trochu ošidit. Roman Provazník na jaře ožil, začal se prosazovat více střelecky v důležitých zápasech, je dobrým hlavičkářem. Ladislav Pfeffer se potýkal po celou sezónu se zraněními a odehrál jen minimum zápasů.

D) Útok

V útoku nastupovali v sezóně převážně Martin Bílek,Jan Šimon, Jaromír Pešek a Milan Šimon. Že to byl útok dobrý, svědčí největší počet nastřílených branek v soutěži – 76. Po odchodu Jana Šimona do útoku výborně zapadl mladý Milan Šimon. Typově se podobal Martinovi Bílkovi a právě s ním vytvořil, zvláště na jaře, nebezpečnou dvojici. Martin Bílek se stal nejlepším - v porovnání střelců mužstev z okresu Havlíčkův Brod ve všech soutěžích - se 16 nastřílenými brankami. V útoku nastupoval i Jaromír Pešek, který vynikal obětavostí a přístupem k tréninku. Vzhledem ke zranění odehrál o poznání slabší jaro než podzim.

Realizační tým

Trenérem mužstva byl Jaroslav Žejdlík. Působí u mužstva 1 a 1/2 roku, jeho svěřenci za tu dobu prohráli jen 3 mistrovská utkání (květen 2001 Prachovice, listopad 2001 Chroustovice, duben 2002 Načešice). Součet bodového zisku mužstva za dobu pod jeho trénováním je ohromující : 123 bodů. On sám slavil již několikátý postup ve své trenérské kariéře. Zůstává hlavním trenérem i pro další sezónu.

Změna pro podzimní část nastane na místě vedoucího mužstva. Mužstvo opouští dlouholetý vedoucí Karel Zdražil, který se bude věnovat funkcionářské činnosti na Krajském fotbalovém svazu Vysočina v Jihlavě a v Okresním fotbalovém svazu v Havlíčkově Brodě. Nahradí jej ing. František Hruška, který dosud působil u mládeže. Na místě zdravotníka bude nadále působit Antonín Hospodka .

Výhled do budoucnosti

Mužstvo si svým letošním výkonem napravilo snad svoji reputaci u fanoušků a prokázalo, že v Chotěboři je kvalita. Věříme, že se fanoušci, kteří byli nespokojení s matnými výsledky v předchozích letech v I.B.třídě a proto odcházeli a raději sledovali spíše utkání Ždírce n.D, opět na chotěbořský stadion vrátí.

Mužstvo Chotěboře bude startovat v příštím ročníku v I.A.třídě kraje Vysočina. Nastala pro nás trochu jiná, a v jistém smyslu i tristní situace. Nebudeme se už střetávat s tradičními soupeři z východních Čech. Musíme si zvyknout na fakt, že budeme potkávat jiná mužstva, pocházející převážně ze západu kraje Vysočina.

Velkým úsilím jsme vybojovali pro Chotěboř I.A.třídu. Letošní reorganizační přechod do soutěží nového kraje však tento postupový úspěch do určité míry degraduje ! Máme dnes jisté obavy, aby neobvyklá jména soupeřů nebyla důvodem k diváckému nezájmu. Východočeská I.A.třída - jih měla u našich diváků i hráčů mužstva přece jen ustálený a kvalitní zvuk. Co nás tedy čeká ? Uvidíme….

Rozhodnutí o přesném rozdělení do soutěží provede VV KFS Vysočina.

Při dobrých výkonech, které mužstvo podávalo po celý rok, nemusíme snad mít z nové I.A. třídy přehnané obavy. Mužstvo prokázalo svojí kvalitu a současné době se výkonnostně rovná mužstvům vyšších soutěží. Kvalita mužstev v nové soutěži je pro nás otazníkem, proto se zatím musíme zdržet jakýchkoli optimistických prognóz !

Organizace klubu

Fotbalový klub od 1.1.2001 začal působit jako samostatný subjekt, který opustil řady TJ CHS Chotěboř. Klub řídí Výkonný výbor (5 členů, předseda p. Vladimír Houfek). Pod hlavičkou FC Chotěboř (o znění rozhodla ustavující Valná hromada klubu) startují nyní všechna družstva. Klub má kromě hlavního soutěžního A-mužstva ještě B-mužstvo dospělých (těsně selhalo v boji o postup z okresního přeboru HB do I.B.třídy kraje Vysočina). Mládežnická družstva - starší a mladší dorostenci, starší a mladší žáci – budou nadále hrát krajský přebor. Družstva starších a mladších benjamínků startovala letos ve Východočeské lize přípravek. O osudu jejich další soutěže není zatím rozhodnuto. Krajský fotbalový svaz Vysočina pro soutěžní ročník 2002 – 2003 nevypisuje žádnou soutěž přípravek, což je pro rozvoj nejmenších fotbalistů jistě škoda. Některá jednání nyní probíhají mezi největšími oddíly okresu.

Poděkování

Fotbalový klub FC Chotěboř děkuje svým divákům, příznivcům a sponzorům za jejich podporu. Máme stále na paměti neuvěřitelnou návštěvu 700 diváků v zápase proti Stolanům B. Takovou chotěbořský stadion Na Valech nepamatuje dlouhých 10 let. Z toho všeho vyplývá, že divák si cestu za kvalitním fotbalem vždy najde.

Věříme, že na podzim ve vyšší soutěži se nám bude opět dařit a výsledky budou odpovídat tradicím klubu.

Text : © Karel Zdražil, červen 2002

 Výsledky posledního kola sezóny, referáty z dřívějších kol jsou zde

Zpět na hlavní stránku Sport v Chotěboři

Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku CHnet