SPORT v Chotěboři

O volejbalu mužů
píše Ondřej Pravda


Jarní část soutěže volejbalu 2000

Podzimní část 1999
Zpět na sportovní stránku

Oblastní přebor 2. třídy, podzim 2000 / jaro 2001

nová zpráva vždy nahoře

Na závěr: loučím se...

Završila se tak výsledkově nijak úspěšná sezóna (viz tabulka), kdy ovšem nešlo o nic z hlediska případného sestupu, neboť vzhledem k nově vytvořeným krajům se budou soutěže předělávat a tak letos nikdo nepadal. Je fakt, že se s žádnou extrakvalitou hry nedalo počítat, protože v týmu přestali hrát hráči, kteří po školách pracují či žijí jinde než v Chotěboři, takže se do sestavy dostali mladší, kteří nemají takové zkušenosti a jejich výkony jsou dost nevyrovnané, někdy jsme také jeli jen v šesti, což je málo.

Uvidíme, co bude příští rok, každopádně přijdete o mé zpravodajství z volejbalu, neboť i já po asi po 7 (?) letech v Chotěboři přestávám hrát (ten čas není a není). Ale myslím, že volejbal bude pokračovat i beze mně :) a snad se najde i jiný ochotný dopisovatel, abyste měli přehled o nové mužské sezóně v Chotěboři.

Ondřej Pravda

Harryho pozn.: Loučení s někým blízkým je vždycky těžké. Nezbývá než Ondrovi moc a moc poděkovat za obětavé zpravodajství a popřát mu úspěchy v jeho dalších činnostech, jimž se nyní bude moci více věnovat poté, co zanechá soutěžního volejbalu a tedy i psaní pro nás. Ondřeji, dík, byl jsi náš první stálý dopisovatel a nikdy Ti to nezapomeneme. Budeme rádi, když se občas ozveš a případně něco sepíšeš. Hodně štěstí...


9.6. - konec sezóny
Se zpožděním podávám krátkou zprávu o posledních dvou zápasů naší volejbalové sezóny.

Úplně poslední zápas sezóny s mužstvem Slatiňan dne 9.6. jsem sice nehrál, ale přesto vím aspoň výsledek, prý docela spravedlivý.
Chotěboř - Slatiňany 1:3, 3:2

2.6
2.6. jsme měli hrát se Světlou, ovšem kvůli 7boji jsem zápas předehráli v pátek. Jelo nás osm, takže se různě střídalo, a také střídavě dobře a špatně jsme hráli. Když jsme méně kazili, měli jsme navrch (překvapivě :), ovšem to se nám nedařilo pořád, takže nakonec jsme se rozešli smírně.
Světlá nad Sázavou - Chotěboř 3:1 (25:23, 25:21, 18:25, 25:20), 1:3 (25:23, 20:25, 23:25, 19:25)

26.5.2001
I tuto sobotu jsme trochu sportovali, a to v domácím prostředí s vedoucím týmem soutěže, Chocní B. Za pěkného počasí jsme se ale nedočkali rozhodčího (opět, asi to není důležité jezdit na zápasy nebo se aspoň omluvit). Na rozdíl od minulého týdne nás bylo více než šest.
Soupeř při rozsmečování nepůsobil nijak hrozivě, a ani ve hře nás nijak „neumlátil“. Hra byla docela vyrovnaná, prosazovali jsme se středem, soupeř na nás dělal body spíš zkušeně zahranými balony, které jsme v poli nebrali. V koncovce jsme ale udělali pár chyb a darovali soupeři set. Ve druhém to vypadalo podobně, pouze soupeř vedl o pár bodů již asi od půlky setu. Prostřídali jsme, ale hodně jsme kazili servis a pole bylo stále slabinou, takže i když třetí set byl nejvyrovnanější, bohužel ani v něm jsem neuspěli. Druhý zápas jsme opět prostřídali, hra se v poli zlepšila, ale zase na smeči jsme byli slabší. Soupeř vždy v jedné šňůře bodů ujel, my občas skoro dorovnali, ale nedotáhli to do konce.
Chotěboř - Choceň B 0:3 (20:25, 15:25, 25:27), 0:3 (19:25, 18:25, 16:25) - sety nejsou nejpřesněji, protože jsem si je nezapsal.
Stále jsme v tabulce poslední (nepočítám Chrudim B), ale opravdu se padat nebude, můžeme hrát v klidu.
19.-20.5.2001
Po 14-denní pauze jsou zde zprávy z volejbalu. Minulý týden jsme měli hrát doma s mužstvem Chrudimi B, ale to bylo ze soutěže vyřazeno vzhledem k vícenásobné absenci na zápase, hned úvodní zápas jarní části vynechali. Takže kontumační vítězství pro nás (2x 3:0), jen škoda, že jsme o tom dostali informaci až v pátek před zápasem.

Tento víkend však měl být náročný, protože jsme hráli v sobotu i v neděli. Bohužel nás mohlo jet oba dny jen šest, což bylo znát. V sobotu jsme hráli v Třebechovicích (pod Orebem). Rozehřívali jsme se pomalu, ale soupeř nás nijak nezatlačil, přes různé chyby jsme na konci setu vedli. Pak však na pár míčů polevili a vyhraný set prohráli. To se podepsalo na naší křehké psychice a další dva sety již prohráli jednoznačně. Nešel nám příliš příjem, náhrávka to příliš nespravila a smečaři také neměli zvlášť dobrý den. Pár okamžiků a akcí bylo pěkných, ale pak jsme udělali sérii chyb a už se nevzpamatovali. V druhém zápase jsme pokračovali v matných výkonech, první set prohráli. Postupně jsme ale přestali kazit jasné míče a najednou se ukázalo, že i soupeř umí kazit. Ve třetím setu jsme ale opět jedinou šňůrou „darovali“ soupeři jinak vyrovnaný set, abychom následující opět vyhráli. Do tiebreaku jsme nevstoupili dobře, prohrávali na otáčce 8:4, pak také 10:6 a 12:8. Pak jsme ale dva míče vybojovali, soupeř znervózněl a my dokonce vedli 14:13! Soupeř ještě srovnal, my opět o jeden bod vedli, opět srovnáno na 15:15, ale pak jsme se radovali my. Dokázali jsme tak zopakovat tiebreakové vítězství z Vysokého Mýta. V závěru jsme měli trochu štěstí, ale zase v prvním setu prvního zápasu ne, takže fifty-fifty, kdoví jak by to vypadalo, kdybychom ho vyhráli.
Třebechovice - Chotěboř 3:0 (26:24, 25:14, 25:16), 2:3 (25:13, 19:25, 25:16, 17:25, 15:17)

V neděli jsme vyrazili na Paramo Pardubice, kde jsme kromě normálních dvou zápasů měli ještě dohrávat zápas s podzimu, který se nedohrál pro déšť. V trochu slabší sestavě jsme od začátku tahali za špatný konec, žádná činnost se příliš nedařila, takže ve vyrovnaných setech jsme se v koncovce nechali utahat také neoslnivě hrajícími domácími. V druhém zápase jsme se zmohli sice na jeden set, ale to bylo všechno. V dohrávce se dařilo víc, i když to bylo možná spíš únavou staršího mužstva domácích nebo jejich menší motivací, než že bychom se tak zlepšili. Ale možná přece jen ano, na střídačku jsme vyhráli dva sety a znovu rozhodoval tiebreak. A my znovu vyhráli!, asi budeme opravdu děti štěstěny. Ale stejně jsem z toho zápasu a celého víkendu neměl nijak zvlášť dobrý pocit, bez možnosti vystřídat se to hraje blbě. Upevnili jsme si poslední místo v tabulce (nepočítám Chrudim B), snad se opravdu padat nebude.
Paramo Pardubice - Chotěboř 3:0 (25:20, 25:18, 25:22), 3:0 (25:19, 17:25, 25:19, 25:22), dohrávka z podzimu 2:3 (25:20, 16:25, 25:27, 19:25, 15:12)

Příští týden, tedy v sobotu 26.5., hrajeme doma s mužstvem Chocně B.
5.5.2001
Tak se po zimní přestávce hlásím se zprávami z volejbalu. Jen pro krátké připomenutí, naše A mužstvo hraje oblastní (krajský) přebor 2.třídy. Poté, co za jinými povinostmi odešla většina dřívějších hráčů, sestava je doplňována mladými hráči, někdy čerstvými post-dorostenci. Nedostatku zkušeností i herních kvalit odpovídá i naše postavení v tabulce, po podzimu jsme zimovali na předposledním místě. Ale snad bychom měli být v klidu, můžeme hrát výhledově, protože by snad ze soutěže neměl letos nikdo padat, nová sezóna se totiž bude hrát v nových krajích (ne jak v pinčesu, kde se činovníci ještě neprobudili).

Ale tuto sobotu jsme vyrazili ještě do Vysokého Mýta, nakonec nás bylo osm, takový základ i pro další zápasy - Pavel Vajrych, Pepa Málek, Martin Nádvorník, Tomáš Hlavička, Pepa Kalina, Petr Pátek, Kuba Hübner, Ondřej Pravda. V téměř ideálním počasí (pod mrakem, akorát teplo, téměř bez větru) jsme začali mladí (bez Pavla), s Pepou K. na nahrávce. V prvním setu jsme se ale po zimní pauze a pár tréniních venku jen pomalu dostávali do tempa. Kazili jsme lehce příjem, z ne vždy ideálních nahrávek se smečaři neprosazovali a hlavně zbytečně kazili. V druhém setu jsme zkusili prostřídat, postupně si vedli lépe, bylo znát, že když jsme míč udrželi ve hře, i soupeř začal dělat chyby. Ve třetím setu to však bylo opět naopak, kazili jsme hodně lacině servis, ponechali jsme však sestavu a ve vyrovnaném čtvrtém setu jsme v závěru bez chyb vyhráli. Rozhodoval tak tie-break, kde jsme prohrávali na otočce 8:5, ale dokázali jsme otočit, zbytečně nekazit, chytnout pár těžších míčů v poli, a přes zkažený servis v závěru nakonec i vyhrát.
V druhém zápase opět nastoupila sestava z prvního setu prvního zápasu, které se dařilo trochu lépe než předtím, ale nestačilo to. Trošku se zhoršil příjem, tím i nahrávka a smeč opět vázla. Ve třetím setu jsme ještě zkusili vystřídat smečaře, nejen díky tomu se hra zlepšila, ovšem v závěru už jsme chybovali a soupeř tak "lehce" zvítězil. Nutno poděkovat dvěma místním, kteří nahradili rozhodčího (nepřijel, neomluvil) a to výborně, už dlouho jsem nezažil takto nestranně pískající domácí, všechna čest, zápas tak proběhl v příjemné atmosféře.
Vysoké Mýto - Chotěboř 2:3 (25:13, 20:25, 25:21, 24:26, 13:15), 3:0 (25:19, 25:13, 25:23)

Příští týden, tedy v sobotu 12.5. hrajeme doma s mužstvem Chrudimi B, další zápas doma je 26.5.

Podzimní část 2000

7.10.2000
Opět jsem dal přednost pingpongu, takže velice stručně z posledního zápasu podzimní části sezóny. Kluci jeli do Slatiňan, vzhledem k počasí se opět hrálo v hale. Nahrával dorostenec Aleš, protože Pavel Vajrych pískal zápas žen (shodou okolností taky ve Slatiňanech). Hrálo se prý docela vyrovnaně, ale vždy přišla šňůra chyb, kdy soupeř získal zhruba pětibodové vedení a to si udržel do konce.
Před zimní přestávkou tak skončíme na předposledním místě (jako loni), doufejme, že stejně jako loni si na jaře polepšíme.
Tabulku si můžete prohlédnout tady.
Slatiňany - Chotěboř 3:1, 3:0
O halovém turnaji mužů - Mimořádně od ing. Pavla Chalupy:

V neděli 24.9.2000 se v Chotěboři uskutečnil halový přípravný turnaj mužů. Turnaje se zúčastnilo 5 družstev. Pozvaná družstva:

LOKO ČESKÁ TŘEBOVÁ - I.liga

SLÁVIA HRADEC KRÁLOVÉ - II.liga

RÉMA NYMBURK - II.liga

DUKLA LIBEREC “B” - II.liga

VÝBĚR HAVL. BROD - OP .I.

Jako výběr okresu hrála Přibyslav což je nově se tvořící družstvo hráčů z celého okresu do 30 let s velikou perspektivou - z Chotěbořáků tam hrají Petr Pátek, Leoš Poříz, Martin Hudík, Ondra Marek (i jako trenér).

Turnaj měl výbornou úroveň, jen divácká kulisa byla slabší. Takových turnajů je v republice velmi málo a ten náš získává velmi dobré jméno mezi družstvy, v letošním roce měla zájem přijet i družstva z Prahy a Brna. Doufáme, že i příští rok bude účast na turnaji velmi kvalitní, ostatně letos zúčastněná družstva přislíbila účast i napřesrok.

Pořadatelé děkují partnerům turnaje firmám PINELLI s.r.o. a PANSKÝ DŮM – Pavel Halama.

Závěrečná tabulka:

1)Hr. Králové 8b 8:2

2)Liberec “B” 6b 7:5

3)Nymburk 6b 6:6

4)Č. Třebová 6b 5:7

5)Přibyslav 4b 2:8

 
30.9.
Hráli jsme doma se Světlou n.S., vzhledem k šílenému větru v hale. Sestava byla skoro kompletní, ale přesto ne ideální, protože někteří byli různě zdravotně indisponováni nebo "jen" nerozehráni.
Zápas jsme dobře nezahájili, dělali spoustu nevynucených chyb, prostě slabota. Soupeřovi hala evidentně vyhovovala, jeden hráč nás svým nepříjemným smečovaným podáním dost potrápil. Do druhého setu jsme provedli změny v sestavě, postupně se trochu zlepšovali, vývoj byl relativně vyrovnaný. Ale zase přišla ke konci setu šňůra 5-6 bodů soupeře, takže ani pár bodů v úplném závěru setu nám nepomohlo. Třetí set byl podobný druhému, pouze jsme se nevzmohli ani na stáhnutí náskoku.
Druhý zápas jsme zahájili v jiné sestavě, vypadalo to, že bychom mohli i uspět. Ale jak přes kopírák z prvního zápasu jsme soupeři umožnili dát snadno několik bodů a v těsném závěru se opět dařilo více soupeři. Opakuji se, ale zbylé dva sety byly podobné. Celkově se dá říci, že jsme se neprosazovali na středu, takže smeč na kůlu byla obtížnější. Hlavní chybou ale byly nevynucené chyby, kdy jsme i několikrát za sebou vyhodili relativně jednoduché míče. Slabá také byla hra v poli, tolik špatně zahraných míčů v poli se jen tak nevidí. Prostě nepovedený zápas, myslím, že bez ohledu na poslední dvojzápas ve Slatiňanech příští týden a jeden neodehraný zápas s Pardubicemi se před zimou usídlíme na předposledním místě tabulky. No, stane se. :(
Chotěboř - Světlá n.S. 0:3 (14:25, 23:25, 18:25), 0:3 (23:25, 22:25, 18:25)
23.9.
Tuto sobotu jsem dal přednost prvnímu zápasu pingpongu, takže z volejbalu velice stručně.
Kluci vyrazili do Chocně, bylo jich sedm, kromě mě chyběl i Pavel, takže nahrávky se chopil Vašek. V prvním zápase měli kluci šanci vyhrát hned první set, měli i setbol, ale nakonec prohráli 28:26. Všechny zbylé sety probíhaly prý podobně, kluci drželi krok se soupeřem, aby v závěru pár chybami sety prohráli.
Choceň B - Chotěboř 3:0, 3:0

Tabulku si můžete prohlédnout tady.
16.-17.9.
Tento víkend byl opravdu náročný, čekaly nás dva (přesněji čtyři) zápasy, tedy v sobotu i v neděli.
V sobotu k nám přijelo mužstvo Třebechovic, které jsme neznali, protože letos se v soutěži objevilo "poprvé". Naše sestava byla prakticky komplet, za slunečna a docela silného větru (ne nadarmo soupeři říkají "u vás na větrné hůrce" :) jsme nezačali špatně, soupeř nenastoupil razantně, takže výsledek byl vyrovnaný. Soupeř útočil převážně z kůlu, my spíš ze středu, ale body dělala obě mužstva. Stále jsme o trochu vedli, takže první set by náš. V druhém setu se dařilo o trochu méně a hodně těsně jsme prohráli. Provedli jsme jedno střídání, postupně se přece jen zlepšovali, takže jsme druhý set vyhráli už dost jasně. I v posledním setu jsme si od začátku udržovali poměrně velký náskok, udrželi ho až do konce, takže jsme si mohli udělat čárku za první vyhraný zápas na domácím hřišti.
Druhý zápas jsme začali prakticky hned po prvním, aby nás příroda nemile nepřekvapila. Zkusili jsme jinou sestavu, aby si všichni zahráli. V prvních dvou setech jsme ale ze začátku vždy "zaspali", abychom to pak doháněli až v závěru setů. A ani v jednom to nevyšlo, ačkoliv to bylo jen tak tak (dvakrát 22). Zhoršil se příjem, celkem pochopitelně i smeč, takže jsme těžko dávali body. Do třetího setu jsme tedy vrátili úspěšnou sestavu z prvního zápasu s jednou změnou (šetřili jsme Kubův před třemi týdny vyvrknutý kotník). Ale i tak se nedařilo, stále jsme prohrávali o pár bodů a nebyli schopni ten rozdíl eliminovat. A tehdy došlo k něčemu, co jsem dosud nezažil a asi už nezažiju. Prohrávali jsme 2:0 a 24:20. Nicméně jsme srovnali a pak i ten set vyhráli 27:25! A v dalším setu jsme vedli 16:0!!! Opravdu neuvěřitelné! Čtvrtý set jsme tak vyhráli jasně a v pátém setu jsme po vyrovnaném úvodu "ujeli" o tři body, náskok udrželi až do konce a nakonec 3:2 vyhráli! Sympatický, nehádající se soupeř musel být dost zklamaný.
Chotěboř - Třebechovice 3:1 (25:20, 24:26, 25:15, 25:19), 3:2 (22:25, 22:25, 27:25, 25:9, 15:10)

V neděli nás čekalo mužstvo Paramo Pardubice, opět na domácím hřišti. Po dešti, který s přestávkami trval od soboty odpoledne a kurty pokropil dost, ráno pro změnu pršelo, takže vyhlídky nebyly moc dobré. Do haly jsme jít nemohli, protože tam zrovna hráli dorostenci turnaj (za účasti ligových mužstev), což také negativně ovlivnilo sestavu, bylo nás jen šest.
Po malých dohadech rozhodčí rozhodl, že zápas začneme. V lehké dešti se nám příliš nedařilo, lépe řečeno, dařilo se asi tak, jak se v dané sestavě dalo očekávat. Soupeř nepředvedl nic zajímavého, kromě neustálého hádání kapitána, přesto ale stále o pár bodů vedl. My jsme hodně nevynuceně chybovali, soupeř hrál víc na jistotu, takže první set byl jeho. V druhém setu zápas probíhal podobně, míč ztěžkl, takže byl pro nás problém ho dát "na zem", i servis nebyl žádnou zbraní. A třetí set jak přes kopírák, škoda nemožnosti střídat. V závěru setu jsme sice dotáhli náskok soupeře a vypadalo, že bychom mohli zopakovat včerejší "zázrak". Ale opět dvěma hloupými chybami jsme šanci nevyužili a prohráli tak 3:0.
Druhý zápas chtěl soupeř zahájit až za hodinu po prvním, ačkoliv jsme kvůli počasí chtěli hrát co nejdřív. Zahájilo se ještě později (překvapivě nestihli oběd a rozcvičení za hodinu), dokonce začalo občas svítit sluníčko, vzali jsme suchý míč, takže situace byla lepší. V prvním setu jsme si od začátku udržovali náskok (neměli obědvat :) a set v pohodě vyhráli, protože jsme přestali zbytečně kazit a to stačilo. Ve druhém setu jsme také vedli, soupeř však začal postupně dotahovat. Co bylo horší, najednou se obrátil směr větru a ty černé mraky, o kterých jsme se mylně domnívali, že jsme se jich zbavili, se vrátily a začalo zase pršet. Po chvíli však začalo přímo lejt, takže byl set za stavu 13:13 přerušen. Šli jsme se schovat a čekali, jak bude. Během chvíle se na už nanucaných kurtech objevily kaluže a po čtvrt hodině dalšího deště rozhodčí zápas ukončil. Bude se tak muset sehrát náhradní utkání, což se Pardubickým moc nelíbilo. Nám taky ne, ale smůla.
Chotěboř - Paramo 0:3 (22:25, 21:25, 25:27), 1:0 (25:16, ukončeno pro déšť za stavu 13:13)
Tabulku si můžete prohlédnout tady.
9.9.
Další sobotu už jsem se zápasu zúčastnil, takže mohu poreferovat podrobněji. Jeli jsme do Chrudimi, hrát s tamním béčkem. Sestava se tentokrát víc "povedla", kromě Pavla, Lukáše Vajrycha, Martina N., mých bratrů jel také Martin Kejř, na místě už na nás čekal Leoš.
Za krásného slunečného počasí jsme první zápas s šestkou domácích zahájili rozpačitě, s mnoha chybami. Soupeř se nám snažil vyrovnat :), ke konci setu jsme se dostali i do vedení. To jsme však hloupě ztratili a v závěru prohráli 29:27. Lehce jsme pozměnili sestavu, přestali chybovat a bez problémů jsme další sety vyhráli. Oproti soupeři, který měl prakticky jednoho nebezpečnějšího smečaře (a nemohl střídat), jsme útočili pestřeji, a přinutili soupeře chybovat.
Do druhého zápasu jsme opět vystřídali sestavu a už bez prvního zaváhání jsme jasně vyhráli další tři sety. Nebyly zadarmo, postupně jsme mj. vylepšili hru v poli, ale je fakt, že soupeř působil dost odevzdaným dojmem. Dá se asi odahnout, že půjde o tým usilující spíš o záchranu, takže zvítězit byla povinnost. :)

Chrudim B - Chotěboř 1:3, 0:3

Příští týden zveme všechny příznivce volejbalu - tzn. v Chotěboři asi tak dva lidi :( -  na kurty, protože hrajeme doma, a to výjimečně v sobotu i v neděli. Přijedou Třebechovice a Paramo Pardubice, navíc v neděli bude i dorostenecký turnaj. Takže za týden.

Na této stránce si můžete prohlédnout tabulku naší části soutěže (až dole na stránce).

2.9. - zahájení sezóny
Léto s turnaji uběhlo rychle, takže začínáme nový ročník soutěže volejbalistů-mužů. V této sezóně dochází k velkým změnám. Ne v typu soutěže, takže stále jde o oblastní přebor II.třídy, hraje se venku, systémem podzim-jaro. Změny nastaly v kádru. Z různých důvodů letos hrát nebude několik členů loňského základu, a sice Martin Hudík, Radek Pelouch vůbec, jen na podzim Leoš Poříz, výjimečně bude hrát Ondra Marek, ostatní loňští hráči také nebudou mít 100% účast. Dostanou tak příležitost mladší, ale i starší :), o tým se opět začal starat Pavel Vajrych, který bude nucen i nahrávat, uvidíme, jak to spytlíkujeme. :) Tolik na úvod.
V sobotu se hrál první zápas podzimní části s týmem Vysokého Mýta. Jelikož jsem měl antibiotika, na zápas jsem se byl jen na chvíli podívat, zpráva je proto stručná. Hned první zápas byla sestava dost improvizovaná, zahráli si +- dorostenci. Sice jim u toho asistovali zkušenější Pavel Vajrych, Leoš Poříz, mí dva bratři a Martin Nádvorník, ale i tak byl soupeř nad jejich společné síly. S velkým větrem a sluníčkem se vypořádali lépe hosté.

Chotěboř - Vysoké Mýto 0:3, 1:3

 

Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku sportu * Zpět na stránku CHnet