SPORT v Chotěboři

O volejbalu mužů
píší Ondřej Pravda


Loňská sezóna volejbalu (1999 jaro)

Podzimní část této sezóny (podzim 1999)
Zpět na sportovní stránku

Volejbal - nová zpráva vždy nahoře

10.6. - závěr sezóny

Poslední dvojzápas této sezóny jsme hráli doma, s mužstvem Slatiňan. Z různých důvodů jsme se sešli v hojném počtu 11 (!) lidí, z pravidelněji hrajících chyběl akorát Honza. Věděli jsme, že máme šanci na druhé místo, takže rozhodně jsme chtěli bojovat. Na druhou stranu jsme si poslední zápas chtěli užít, aby si zahráli všichni. Docela naštvalo, že sice svítilo sluníčko, ale foukal silný vítr, který zápas znehodnocoval.
První zápas jsme začali v dá se říct klasické sestavě a první set vyhráli. Vzhledem k silnému větru se moc nedalo smečovat z kůlu, takže jsme se o to víc snažili hrát středem. To se celkem dařilo, ale přesvědčivé to moc nebylo. Druhý set probíhal podobně, ale s opačným výsledkem :-) Ve třetím setu jsme byli zase o kousek lepší my, ani ne proto, že bychom nějak výrazně zlepšili hru, ale přece jen na středu jsme na tom byli líp než soupeř a soupeř také měl větší problémy s příjmem (podání :-). Čtvrtý set jsme na začátku nezvládli, postupně soupeře dotahovali, ještě prohrávali 22:20, abychom pak v závěru zabojovali a vyhráli.
Druhý zápas jsem po lehkém osvěžení zahájili v hodně pozměněné sestavě, přesto :-) jsme první set vyhráli, spíš docela dobrou hrou v poli a nekažením než nějakými super výkony na síti. V druhém setu jsme na začátku zaspali, pak sice dotáhli, ale tentokrát v závěru byl lepší soupeř. I třetí set se odehrával podobně, takže jsme do čtvrtého vrátili zpátky víceméně sestavu z prvního zápasu. To asi pomohlo :-), vyhráli jsme jednoznačně, takže jsme se mohli těšit na tiebreak. V něm jsme si udržovali stále dva, tři body náskok, takže jsme sezónu zakončili vítězstvím.

Chotěboř - Slatiňany 3:1 (25:18, 18:25, 25:19, 25:23), 3:2 (25:22, 21:25, 22:25, 25:16, 15:11)

Skončili jsme nakonec čtvrtí, se stejným počtem bodů jako mužstva Přibyslavi a Světlé, která také dvakrát vyhrála, a mají lepší skóre. Konečná tabulka je k dispozici zde (v poslední čtvrtině odkazové stránky). Nějaký rozbor sezóny asi dělat nebudu, snad jen to, že po podzimu, kdy jsme se scházeli dost špatně a hrozil sestup, jsme se na jaře dokázali slušně domluvit a myslím i docela dobře zahrát. Nicméně příští rok někteří základní hráči z různých důvodů končí s hraním v Chotěboři, takže příští rok bude hrát dost obměněný tým. Doufám, že i tak budeme ten volejbal za Chotěboř ještě chvilku plácat na nějaké slušnější úrovni. :-)))
2.6.
Vzhledem k tomu, že v sobotu 3.6. se konal 7boj, utkání se Světlou jsme předehrávali v pátek odpoledne. Po menších časových problémech jsme se na hřišti v té době vedoucího týmu sešli v osmi - Martinové Kejř a Nádvorník, Petr, Radek, Leoš, Honza, Vašek a já. Martin Hudík tentokrát nehrál, protože pískal a nutno říci, že nám rozhodně nenadržoval.
Po krátkém rozcvičení (abychom to stihli do tmy) jsme nastoupili hned do zápasu a hned špatně. Kluci nebyli prakticky schopni pořádně přijmout, takže útok se také moc dařit nemohl a set jsme rychle prohráli. Je pravda, že šlo o "špatnou" stranu, protože skrz stromy prosvítalo sluníčko, což dělalo problémy oběma týmům, takže na této straně prohrály všechny sety! Po celý první zápas seděl Martin Nádvorník, v prvním setu seděl ještě Radek. V druhém setu seděl místo Radka Honza, postupně jsme se zlepšovali, ale stále to nebylo zdaleka ono, příjem vázl i tady (takže to nebylo jen tou stranou :-), ale přece jen jsme hlavně ze středu dělali body. Ve vyrovnaném závěru jsme přece jen set ukořistili, což považuji za velice důležité, protože jinak to bylo 3:0 pro domácí. Ve třetím setu jsme totiž opět měli problémy s příjmem a i když už jsme se rozehráli, vždy jsme udělali některé školácké chyby. Čtvrtý set už byl jednoznačně náš, ke středu jsme přidali i slušnou smeč z kůlu a konečně taky začali něco chytat v poli. Rozhodovat tak musel tiebreak, kde jsme první půlku na "špatné" straně zvládli dobře a po otočení stran dokonce vedli o čtyři body (12:8). Pak přišly naše čtyři chyby, takže soupeř vyrovnával. Pak jsme se tahali bod po bodu, ale závěr patřil nám.
Druhý zápas měl podobný vývoj. V prvním setu, stejně jako v posledních třech setech prvního zápasu seděli oba Martinové. Světelští měli zase o trochu navrch (my opět na "špatné" straně :-), ve druhém setu (seděl Petr, nastoupil Martin Nádvorník), jsme je však dost převálcovali. Ve třetím setu nás sice těsněji, ale porazili, abychom ve čtvrtém opět zabojovali a dost jasně vyhráli (oba sety seděl Vašek a stále Martin Kejř). Zase musel rozhodnout tiebreak a tentokrát jsme i ten vyhráli celkem jasně.
Dosáhli jsme tak dvou cenných vítězství (světelští byli dost zklamaní). Bylo výborné, že nás bylo osm, jsem přesvědčen, že střídání nám velice pomohlo. Všichni měli sice špatný příjem :-), ale jinak dobře hráli především Petr (až na ty servisy :-), Vašek v prvním zápase, Honza a Martin v druhém a Radek to v důležitých chvílích také podržel (až na ty příjmy v tibreaku :-).

Světlá n.S. - Chotěboř 2:3 (25:13, 27:29, 25:17, 16:25, 17:19), 2:3 (25:18, 12:25, 25:19, 15:25, 10:15 - některé sety nejsou úplně přesně)

Jsme tedy čtvrtí, s druhým a třetím máme stejně bodů, první už být nemůžeme, ale druzí ano. Přijďte nás tedy povzbudit na poslední zápas doma s mužstvem Slatiňan.
Tabulka soutěže před posledním kolem (hledejte ji v poslední čtvrtině stránky).
27.5.
Tuto sobotu jsme měli hrát doma, ale vzhledem k přehození zápasu na podzim jsme jeli do Hlinska. Bylo náš šest (pan Poláček asi nehrál volejbal :-), Honza, všichni Martinové (Hudík, Nádvorník, Kejř), Petr a já. Sestava opět lehce netradiční, ale což. Očekávali jsme boj, protože domácí, kteří jsou na posledním místě tabulky, se budou chtít ještě zachránit.
Za slušného pařáku jsme zahájili dobře, od začátku si udělali náskok, který jsme udržovali a postupně i zvyšovali. Na smeči, i na středu se dařilo, taky na bloku, ale je fakt, že hlinečtí spoustu balonů vyházeli sami. Ve druhém setu soupeř vystřídal (my ne :-), přestal tolik kazit, my jsme hráli zhruba stejně, takže hra se vyrovnala. V závěru jsme však měli pevnější nervy a v rozhodujících chvílích nezklamali. Třetí set už byl opět jednoznačnou záležitostí, hlinečtí se prakticky neměli jak prosadit, takže za necelou hodinku nebylo co řešit.
Po asi půlhodinové pauze jsme pokračovali druhým zápasem. V prvním setu nám hned na začátku hlinečtí po sérii našich nevynucených chyb ujeli a asi do půlky setu udržovali pěti- až šestibodový náskok. Zbytečně jsme kazili a několik zadarmo míčů v poli jsme zahráli špatně. Postupně jsme ale hru vylepšovali, zpřesnili hru na síti i v poli a začali stahovat náskok hlineckých. Vyrovnali jsme asi za stavu 20:20 a v závěru jsme byli lepší. Další dva sety už probíhaly podobně, tzn. víceméně od začátku jsme měli 3-4-bodový náskok, který jsme někdy zvětšili, někdy hlinečtí dotáhli, ale žádné drama už se nekonalo.
Soupeře jsme předčili ve všech činnostech, především vyrovnanější hrou na smeči, ale i na bloku a i v poli jsme pár důležitých míčů chytili.
Hlinsko - Chotěboř 0:3 (12:25, 23:25, 13:25), 0:3 (23:25, 17:25, 18:25)
22.5.
V neděli jsme vyrazili do Pardubic trochu v jiné sestavě, jel s námi i dorostenec (teda myslím, že je ještě dorostenec :-) Lukáš Vajrych a také Radek, který původně jet neměl (kopal chodník), ale zodpovědnost k týmu zvítězila :-). Bohužel už si nepamatuji a nezapsal jsem body v jednotlivých setech.
V prvním zápase jsem nahrával, na smeči hrál Ondřej a Milan, na středu Radek a Petr, ze začátku seděl Lukáš a Honza. Situace byla podobná minulým zápasům, tzn. že jsme se prosazovali hlavně středem, ale i smeč na kůlu ušla. Pardubičtí dělali body především díky naší slabší hře v poli, "přímo" na smeči se příliš neprosazovali. Po dvou setech, které jsme vyhráli 19 a 20, jsme různě vystřídali a i třetí set jsme, i když těsně, vyhráli.
Po přestávce, kdy jsme se přesvědčili, že někteří provozovatelé hospod stále žijí v hlubokém socialismu, jsme nastoupili k druhému zápasu. První dva sety jsme zkusili Vaška na nahrávce, a i jinak jsme trochu prostřídali. Pivem posilnění :-) pardubičtí se však nějak zlepšili, začali víc smečovat a chytat nás v poli. Po prvním vyhraném setu jsme ve druhém prohráli. Udělali jsme změny v sestavě, ale i ve třetím setu jsme těsně prohráli. Už jsme se ale začali zlepšovat, takže musel rozhodovat ti-break. V něm už jsme si udržovali asi 5-bodový náskok až do konce, takže jsme vybojovali daší cenné vítězství. V tomto zápase hodně pomohl Lukáš, hrál výborně, ale i oba střeďáci, Petr a Radek se činili, Petr hlavně v prvním zápase a Radek také potvrdil, že bylo dobře, že s náma jel.
Paramo Pardubice - Chotěboř 0:3, 2:3

21.5.
Tento víkend byl náročný, hráli jsme oba dny. V sobotu jsme jeli do Přibyslavi, čekalo nás tamní béčko.
Zpočátku v lehce deštivém počasí jsme v prvním zápase neměli problém a přibyslavské, většinou mladé kluky, jasně porazili, ani jsme si moc nezahráli. Nezapsal jsem si sety, ale snad to nevadí. :-)
V druhém zápase nastoupili za Přibyslav zkušenější hráči, my jsme také udělali změnu, nahrával jsem, abych si to vyzkoušel na neděli, kdy neměl jet Martin. Výsledek vypadá jednoznačně, ale sety byly vyrovnané, navíc udělali domácí chybu v zápise, takže nám jeden set nebyl "uznán".
Přibyslav B - Chotěboř 0:3, 3:0

16.5.
Tak se po dlouhé době hlásím se zpravodajstvím ze soutěže volejbalu mužů. Jen pro připomenutí, po loňském udržení v krajském přeboru 1.třídy jsme se dohodli, že vzhledem ke stále obtížnějšímu scházení se (konec studií a nástup do práce většiny hráčů) půjdeme dobrovolně o soutěž níž, tedy kraje dvojky. Ta se hraje systémem podzim/jaro. Po podzimu, kdy se bohužel potvrdila špatná dostupnost hráčů, jsme přezimovali na předposledním místě. Na jaro jsme si dali za cíl tuto špatnou vizitku vylepšit, uvidíme, jestli nezůstane jen u přání. Dále popíšu první dvě utkání jarní části:

13.5.
Za slunečného počasí se odehrál druhý zápas. Doma jsme uvítali Chrudim, která loni s náma hrála jedničku. Naše sestava už byla klasičtější, konkrétně Martin Hudík, Martin Kejř, Radek Pelouch, Petr Pátek, Leoš Poříz, Tomáš Hlavička, Jan Pravda, Ondřej Pravda a Ondřej Marek jako nehrající trenér.
Je třeba uvést, že Chrudim, druhé mužstvo soutěže, přijela ve slabší sestavě, navíc jen v šesti, takže nemohla střídat. Přesto v prvním setu jsme se teprve rozehrávali (já jsem hrál poprvé venku) a v závěru zbytečnými chybami se připravili o vítězství. Ve druhém i dalších setech jsme ale přece jen měli navrch, především se dařilo na středu, z kůlu už nám to tak nešlo (ani mě na univerzálu :-( ), a to jak Radkovi, tak Petrovi. Také jsme postupně zlepšili hru v poli, soupeř měl jen jednoho nebezpečnějšího smečaře, místo Leoše si chvíli zahrál i méně zkušený Tomáš, nezahrál si Honza.
Do druhého zápasu nastoupil místo Martina Kejře Honza a později opět Tomáš místo Leoše.
Tentokrát jsme začali lépe, ale ve druhém setu jsme opět povolili. První dva i další sety byly kopií dopoledne, prosazovali jsme se především ze středu, ve druhém zápasu hlavně zásluhou Petra, Radek už byl přece jen unavený z prvního zápasu, kdy byl hodně vytížen. Trochu se zlepšila i smeč na kůlech. Získali jsme tak cenné dvojnásobné vítězství, doufám, že příští týden na něj navážeme. Hrajeme dokonce oba dny, v sobotu v Přibyslavi a v neděli v Pardubicích. Další zápas bychom normálně hráli doma s Hlinskem, ale vzhledem k tomu, že jsme tento zápas přehodili v zimě, doma nás uvidíte (pokud někdo přijdete :-( ) až na posledním zápase soutěže v sobotu 10.6. s mužstvem Slatiňan.
Chotěboř - Chrudim 3:1 (22:25, 25:19, 25:17, 25:18), 3:1 (25:19, 20:25, 25:18, 25:14, 25:19)

Jinak v sobotu 3.6. se bude konat Chotěbořská koule, na kterou najdete pozvánku na hlavní straně Ch.Couriera.


6.5.
Hned na první zápas druhé půlky jsem byl opět pracovně odvolán, takže nemohu sloužit podrobnějším rozborem. Kluci vyrazili v dost netradiční sestavě, především chyběl nahrávač, takže se této úlohy zhostil Ondra Marek a částečně Radek Pelouch. V prvním zápase vedli naši ještě 2:0, a potom v tie-breaku 10:5 a přesto prohráli! Opravdu špatný začátek. Ve druhém zápase také vedli 2:0, ale tentokrát už vyhráli.
Vysoké Mýto - Chotěboř 3:2, 1:3


Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku sportu * Zpět na stránku CHnet