SPORT v Chotěboři

O volejbalu
píší Ondřej Pravda a Martin Kejř

FOTOPŘÍLOHA ZDE
Loňská sezóna volejbalu

Zpět na hlavní stránku

Volejbal - nová zpráva vždy nahoře

9.10. od Ondřeje Pravdy letos naposled, příště se hraje v r. 2000 !

Poslední zápas podzimní části sezóny jsme hráli ve Slatiňanech, které mělo před zápasem stejně bodů. Jelikož pršelo (pro změnu :-) a navíc domácí předělávají komplet kurty, hráli jsme v hale. Jelo nás jen sedm, a to Martin N., Martin K., Petr, Vašek, Honza, Jakub a já. Sestava byla tedy opět netradiční, především chyběli "typičtí" smečaři.
V prvním zápase jsme nezačali nijak slavně, soupeř nám stále o čtyři, pět bodů unikal. Měl především lepší (vysoký a téměř vždy ve dvou) blok, přes který jsme se těžko prosazovali. Ačkoliv na smeči z kůlu soupeř tolik "nevadil", na středu jsme se mu bránili těžko. Servis jsme měli hrozně měkký, takže soupeř neměl větší problém rozehrát si, jak potřeboval. Po dvou prohraných setech (ten druhý byl docela "výplach") jsme zkusili změnu na nahrávce i na ostatních postech. Hra se přece jen trochu zlepšila, občas jsme získali bod servisem a sami více zasmečovali a zablokovali. Třetí set jsem tak těsně vyhráli. Místy tak bylo znát, že při kvalitnější sestavě bychom měli šanci vyhrát. Ve čtvrtém nám však soupeř hned ze začátku utekl a my jsme se už na zvrat nezmohli, opět jsme nebyli schopni udělat bod, vždy nám to dva, tři body trvalo.
Druhý zápas byl bohužel celkově podobný tomu prvnímu. Přestože byl průběh prvních dvou setů vyrovnanější, v závěru obou jsme měli lehce navrch, tak v úplném závěru jsme se vlastními chybami připravili o vítězství. Ve třetím setu jsme pak předvedli, co nám činilo hlavní problém, když jsme nebyli schopni otočit ani po asi 10 míčů. Zápasy byly podle mně typickou daní za nevyhranost a bohužel i ne vždy plnou soustředěnost.

Slatiňany - Chotěboř 3:1 (25:20, 25:14, 23:25, 25:15), 3:0 (25:22, 25:23, 25:14)

Teď tedy máme zimní pauzu, další zápas hrajeme až 6.května 2000. Pokud byste měli zájem se na volejbal podívat v zimě (i takoví blázni se najdou, co nekoukají jen na televizi :-), z okresu hraje Přibyslav a Štoky v kraji "jedničce" a Havl. Brod dokonce postoupil do 2. ligy, kde však vzhledem k velké nezkušenosti kádru nečekají moc velké úspěchy. Za HB hostují i Leoš Poříz a Ondra Marek, který navíc trénuje i velice úspěšné dorostenky HB.

2.10.1999
telegraficky od Martina Kejře:

Chotěboř - Světlá 3:1 (25:27, 25:22, 25:22, 25:23), 3:1 (25:23, 25:22, 17:25, 26:24)

Sestava: Hudík, Kejř, Poříz, Pravda J., Málek, Hübner

24.9.1999
od Ondřeje Pravdy
Po pauze, kdy za mě zaskočil Martin (díky), opět zprávy ode mně. Měli jsme hrát v sobotu v Hlinsku a v neděli odložený zápas v Chrudimi. V týdnu jsem se dozvěděl, že zápas s Hlinskem předehrajeme a to v pátek, doma a v hale. Prakticky se tedy nic nezměnilo. :-) Když jsem přišel na zápas, nevěřil jsem vlastním očím. K dispozici bylo dohromady 12!!! hráčů, z těch, kteří jsou uvedeni v první zprávě, chyběli pouze Honza, Jakub a Pepa Kalina. Všichni, kteří měli hrát jen výjimečně, byli totiž k dispozici (Pavel Hejtmánek totiž první zápas pískal, v druhém si to s ním vyměnil Pavel Vajrych) - byla to právě ta výjimka potvrzující pravidlo. Své sehrál příznivý čas, kdy v pátek večer mají čas všichni a Ondra Marek, který každého obvolal, že jestli nepřijde, tak nás bude málo :-). I Hlinsko přijelo v plné sestavě.

Na první set nastoupila celkem neobvyklá (tzn. obvykle spolu nehrající) sestava, která však od začátku vedla o pár bodů a celkem bez problémů si vedení udržela až do konce setu. Hodně pomohl Radek, který na středu potvrdil, že citelně chybí v ostatních zápasech. Ale i ostatní hráli slušně, nedopouštěli se mnoha zbytečných chyb a prosazovali se i na svých postech. Asi nejslabší byla hra v poli. Do druhého setu udělal Ondra Marek pouze jednu změnu, vyměnil celou šestku :-) I té se dařilo a celkem bez problémů vyhrála, dokonce soupeři dovolila o bod méně. Do třetího setu nastoupila opět "první" šestka a ta s vidinou ostudy před "druhou" šestkou :-) ubrala soupeři ještě jeden bod.
Po krátké přestávce jsme začali hrát druhý zápas (vyměnili se Pavlové, jak píšu nahoře), tentokrát s lehce změněnou "druhou" šestkou. Té se tolik nedařilo, začal váznout útok a především hra v poli. Hlinečtí se trochu chytli a vyhráli první set. Do druhého setu nastoupila tedy lehce změněná "první" šestka, které se dařilo více a srovnala, i když s problémy, stav utkání. Přesto výkon nebyl tak přesvědčivý a proto jsme průběžně nasazovali "osvědčené" kádry. Ti si v dalších setech se soupeřem poradili a mohli jsme tak zaznamenat první dvě vítězství v soutěži. Myslím, že zasloužené, bylo znát, že hala je nám po minulé sezóně bližší a víc nám vyhovuje. Potěšila vysoká účast, vzájemné soutěžení mezi námi bylo příjemné a přitom si všichni zahráli. Škoda, že se takto nesejdeme vícekrát.

Chotěboř - Hlinsko 3:0 (25:21, 25:20, 25:19), 3:1 (17:25, 25:23, 25:16, 25:19)


26.9.1999
od Ondřeje Pravdy
Jak už jsem psal, Chrudimi jsme vyhověli a zápas s ní odložili. Došlo na něj v neděli. Bohužel naše řady prořídly, na zápas jsme odjeli v sedmi lidech - Leoš, Martin Kejř, Ondra M., Vašek, Ondra P., Pepa M. a Martin N. Kromě toho, že všichni měli v sobě páteční zápas, Leoš a Ondra M. měli navíc v nohách sobotní náročný turnaj za Havlíčkův Brod a Ondra M. ještě v hlavě večerní oslavu (ale jen trochu :-).
Ačkoliv to po cestě nevypadalo dobře, pršelo, po příjezdu do Chrudimi přestalo, takže jsme nakonec hráli venku. První dva sety jsme stále nemohli chytit, útok středem byl slabý, takže i kůlaři to měli obtížné, a hra v poli smečaře nepodpořila. Možná nejslabší ze všeho byl servis. Moc jsme tak nepomohli Vaškovi, který zkoušel (podruhé v mistráku) nahrávku, a ačkoliv nenahrával špatně, přece jen to mělo výkyvy. Bylo však znát, že i Chrudim se hledá, takže výsledkově to bylo těsné. Po prohraných dvou setech jsme neměli co ztratit, zkusili jsme změnit nahrávku, postupně se podařilo dělat méně chyb a zlepšit všechny činnosti. Podáním jsme soupeře trošku rozhodili. To stačilo, jak jednoduché. :-) Postupně jsme soupeře přehrávali, čtvrtý set úplně s přehledem a ani závěrečný set jsme si, navzdory malému výkyvu ke konci setu, nenechali vzít. Podařil se nám tak husarský kousek, 2:0 prohrávat a ještě zvítězit - to není pro nás zrovna obvyklé :-). Opět se potvrdilo, že nejde tak o výborné výkony jednotlivců, ale především o výkon kolektivu.
V druhém zápase změnila Chrudim dost výrazně sestavu (na rozdíl od nás měli na výběr), která nám činila větší problémy a můžeme být rádi, že tuto sestavu nenasadili i v prvním zápase. Především zlepšili blok (nebo my zhoršili smeč? :-). Jiné činnosti byly tak nějak vyrovnané. Ale prosadit se byl problém, na Ondrovi M. byla znát, po jeho výborném výkonu v prvním zápase, únava z předchozích dnů, takže nám v druhých dvou setech chybělo vždy pár míčů k vítězství. Nicméně, remíza odpovídala celkovým poměrům na hřišti, takže jsme odjížděli spokojeni.
Mimochodem, byl jsem poměrně skeptický (kvůli kvalitě hry) k novému systému počítání beze ztrát. Na druhou stranu se musí nechat, že takto jsou zápasy rychlejší (což má své výhody i nevýhody), např. první pětisetový zápas jsme hráli asi hodinu a půl, dříve, se ztrátami, se takové zápasy hrály také skoro tři hodiny.

Chrudim - Chotěboř 2:3 (25:23, 25:19, 18:25, 14:25, 12:15), 3:0 (25:14, 25:22, 25:22)

18.9.1999 tentokrát za nepřítomného Ondřeje Martin Kejř:
 

Chotěboř - Přibyslav "B"  0:3 (23:25, 13:25, 20:25) 0:3 (26:28, 19:25, 22:25)
        Sestava: Pravda Václav, Pravda Jan, Kejř, Málek, Vajrych Lukáš, Chalupa, Nádvorník

        Chotěboř opět nastoupila ve značně oslabené sestavě. Z hlavních opor pro zaneprázdnění chyběli Ondřej Pravda, Pelouch, Marek a Poříz. Jelikož nebyl k dispozici žádný nahrávač, musel na tento post nastoupit Vašek Pravda a překvapivě se tohoto úkolu zhostil velmi dobře. Všechny sety byly, až na druhý set prvního zápasu,     vyrovnané, koncovky setů však Chotěboř mnoha technickými chybami prohrála.

19.9.1999 tentokrát Martin Kejř:

Chotěboř - Paramo Pardubice  2:3 (17:25, 25:20, 25:22, 19:25, 9:15)  0:3 (15:25, 21:25, 14:25)
        Sestava: Pravda Václav, Pravda Jan, Marek, Kejř, Pátek, Štekl, Málek, Nádvorník

        Zápas se soupeřem, na kterém se mohla Chotěboř konečně chytit a získat tak první letošní vítězství, nezačal pro domácí zrovna nejlépe. Kupili opět spoustu technických chyb a tak první set získalo bez větších problémů Paramo. Pak se však hra domácích o dost zlepšila a podařilo jim záskat další dva sety, když místy soupeře nepustili k žádné pořádné akci. Už to vypadalo, že se podaří dobýt první vítězství, od čtvrtého setu však bylo družstvo domácích k nepoznání. Znovu spousta technických chyb, ale hlavně nepochopitelné "odchození"   některými hráči znamenalo ztrátu nejen prvního, ale i druhého zápasu. Zvláště od druhého zápasu musely pár přítomných diváku opravdu bolet oči. I když po oba zápasy foukal opravdu silný vítr, který místy dělal ze zápasu grotesku, nelze se na povětrnostní podmínky vymlouvat, protože byly pro obě mužstva stejné.

4.9.
od Ondřeje Pravdy:
Tak jsem tu opět, abych podával zprávy z volejbalu mužů. Letos o něco dříve, protože jsme se rozhodli hrát nižší soutěž - oblastní přebor II.třídy (tzv. kraj dvojka), který se hraje venku systémem podzim-jaro. Proč jsme se rozhodli takto, když loňská sezóna byla asi nejúspěšnější za několik (deset i víc?) let? Odpověď na tuto otázku jsem asi naznačoval už letos po skončení soutěže, nyní to zopakuji.

Náš tým byl prakticky složen ze samých mladých kluků, kteří kromě toho, že hráli volejbal, také studovali na vysokých školách, protože jen volejbal nás neuživí. :-) Postupně, jak jsme zvládli nástrahy VŠ a začali povětšinou pracovat, ukázalo se, že je problém s časem. Už loňskou soutěž jsem měli místy problém se na určité termíny sejít. Letos to hrozilo ještě větším fiaskem, neboť nahrávač Martin Hudík se rozhodl věnovat se volejbalu z druhé stránky - jako rozhodčí. Aby měl šanci někam to dotáhnout (což mu mimochodem schvaluju), musí začít už teď a víceméně přestat s aktivním volejbalem. Radek Pelouch se oženil, začal pracovat v Chrudimi, Leoš Poříz bude bydlet a civilkařit v Havl. Brodě, Ondřej Marek bude trénovat úspěšné a perspektivní dorostenky Havl. Brodu, já jsem také změnil zaměstnání - prostě páteční tréninky bychom stěží stíhali a stále by několik základních hráčů chybělo. A i ostatní mají větší či menší problémy s časem. Proto jsme usoudili, že bude lepší hrát nižší, méně kvalitní soutěž, kde nebude tolik vadit, když se nesejdeme v "plné" sestavě. Naopak budeme moci spíše zapojit mladší hráče, aby se "otrkali".

Proto se letos bude sestava rekrutovat z následujících hráčů: Leoš Poříz (smeč), Ondřej Marek (smeč), Václav Pravda (smeč), Martin Kejř (blok), Jan Pravda (blok), Jakub Hübner (blok), Martin Nádvorník (blok), Josef Málek (smeč, univerzál), Tomáš Křivský (univerzál), Ondřej Pravda (nahrávka, univerzál), Josef Kalina (nahrávka). Výjimečně, opravdu výjimečně prý budou hrát Martin Hudík (nahrávka), Radek Pelouch (blok), Pavel Vajrych (smeč, nahrávka), Petr Pátek (blok), Pavel Hejtmánek (blok).

V sobotu 4.9. jsme zahájili soutěž utkáním s Vysokým Mýtem, s kterým jsme dosud (posledních pět let) v soutěžích nehráli. Nepřijel rozhodčí, takže nám pískal p.Marek (na kurtech zároveň probíhalo finále v satelitu nohejbalu a zápas žen). Letos už se ve všech soutěžích hraje podle nových pravidel, z nichž nejvýraznější jsou sety do 25 bodů hrané beze ztrát (tie-break) a možnost zapojit do hry nového hráče - libera.První set prvního zápasu jsem vyhráli a ačkoliv jsem nehráli nijak úžasně, vypadalo to, že bychom mohli i ve změněné sestavě uspět. Soupeř útočil prakticky jen z kůlů a to nijak nebezpečně. Postupně však přestal zbytečně kazit a my jsme převzali jeho štafetu :-( Hlavně jsme se neprosazovali na smeči, ani slabý útok jsem nebyli schopní zablokovat, hodně jsme kazili, hlavně v rozhodujících chvílích. Také v poli jsme toho moc nechytli, takže výsledkem byla "zasloužená" prohra.

Druhý zápas byl bohužel velice podobný tomu prvnímu, takže jsme do soutěže nevstoupili zrovna nejšťastněji. I když samozřejmě muselo být znát zapojení méně zkušených hráčů, bohužel problém nebyl ani tak v kvalitě jejich hry, ale především v nasazení a bojovnosti. A tady zas tak velké zkušenosti nejsou třeba. No, snad to bude poučení pro příště. Na druhou stranu se tak jen potvrdila správnost našeho rozhodnutí jít o soutěž dolů.

Chotěboř - Vysoké Mýto 1:3 (25:21, 18:25, 22:25, 17:25), 0:3 (22:25, 21:25, 29:31)

Pozn.: Ne všechny sety jsou přesně, nezapsal jsem si totiž body a paměť už tolik neslouží jako dřív. :-)
V sobotu 11.9. jsme měli hrát s Chrudimí, ale na jejich žádost (i nám se to hodilo) jsme zápas přesunuli na neděli 26.9.
Příští týden (18.9.)hrajeme regulérně oba víkendové dny, ale přesnějších zpráv ode mně se nedočkáte, protože budu na služební cestě. Ale snad poreferují jiní.=

Zpět na hlavní stránku

Fotopříloha Sport v Chotěboři - volejbal

volejbal1.jpg (14397 bytes)

Mužstvo Chotěboře zahájilo soutěž 4. září na kurtech proti Vysokému Mýtu. Bylo skutečně vysoké.

volejbal2.jpg (12149 bytes)

Chotěboř bojovala urputně, přesto prohrála obě utkání.

volejbal3.jpg (14531 bytes)

Protože se na vedlejších kurtech hrálo finále nohejbalové soutěže Satelit, střihli si někteří hráči i nohejbal. Zde Ondřej Pravda čeká na hlavičku.

volejbal4.jpg (16237 bytes)

Ještě jeden snímek z nohejbalu. Družstvo ale medaile nevyhrálo.

Zpět na hlavní stránku * Zpět nahoru