Mistrovství ČR v orientačním běhu 1999

Aleš Král

Druhá polovina září a začátek října je už léta v orienťáku obdobím mistrovství republiky. Ke klasické trati, krátké trati, štafetám a družstvům letos přibylo ještě MČR v supersprintu, který se většinou nazývá parkový OB. Ani na jednom z těchto mistrovství samozřejmě nemohli chybět orienťáci z Chotěboře.
Kompletní výsledky všech těchto závodů najdete na stránce ČSOB, odkaz Výsledky, Kalendář soutěží.

18.9.1999 - Ostrov u Tisé - klasická trať

Z oblastního přeboru se na klasiku probojovali Martina Loubková v D18, Eva Voborníková v D21, Michal Král v H18 a Karel Šťastný v H20, což znamenalo historicky rekordní chotěbořskou účast. Letošní mistrovství uspořádal klub z Ústí nad Labem téměř na česko-německých hranicích v Tisských skalách. Díky kvalitní mapě a dobře postaveným tratím se tento závod stal orientačně nejtěžším, ale zároveň nejhezčím závodem posledních let v ČR (možná i celé historie - ale já zas tolik nepamatuji). V ženách (D21) z přehledem zvítězila Jana Cieslarová z Třince, nejlepší česká běžkyně devadesátých let. V mužích dokázal svoji letošní vynikající formu (např. 2. místo na Armádním mistrovství světa) Michal Jedlička z Hradce Králové závodící za Duklu Liberec. Na skvělém 5. místě skončil nejlepší orienťák z Vysočiny (oblast, do které patří SK Chotěboř) Marek Prášil z OK Jihlava. Z Chotěbořáků se nejvíce dařilo Michalovi, 22. místo je na jeho prvním mistrovství rozhodně velkým úspěchem. Ani umístění Karla (22. místo), Evy (38.) a Martiny (35.) nejsou vzhledem k velké konkurenci zklamáním.
Výsledky.

19.9.1999 - Heřmanice v Podještědí - krátká trať

Z Ostrova u Tisé jsme se ještě v sobotu přesunuli do Heřmanic, kde se v neděli konalo MČR na krátké trati. Toto mistrovství je vždy dvoukolové, dopoledne se běží semifinále, odpoledne finále a proto se na něj kvalifikuje mnohem více běžců než na klasickou trať. To platilo i v našem případě, vedle kvarteta z klasiky se na start krátké postavili také Lenka Gregorová (D16), Honza Hübner (H20), Aleš Král (H21) a Petr Voborník (H21), kvůli zranění z prázdnin musel zůstat doma ještě David Ander (H18), který se jarními výsledky také bez problémů kvalifikoval.
V semifinále bohužel téměř všichni dorostenci a junioři (naši) udělali velké chyby a tak do finále postoupil jen Karel. V dospělých (D21 a H21) by postup byl obrovským úspěchem, ale nikomu z Chotěbořáků se tento "zázrak" nepovedl. Ve finále se na Karlovi projevila únava ze sobotního náročného závodu a skončil 17, což je největší úspěch letošního roku.. V ženách zvítězila Petra Novotná z Hradce Králové, dlouholetá reprezentantka a v mužích opět Michal Jedlička.
Byl použit elektronický systém ražení SportIdent, k dispozici jsou tak výsledky se všemi mezičasy.

25.-26.9.1999 - Slatiňany - štafety, družstva

Týden po individuálních mistrovstvích se konala "štafetová" mistrovství. V sobotu 3-členné štafety s naším zastoupením v D21 a H21, v neděli družstva (tzn. 7-členné štafety - 4 muži + 3 ženy) s Chotěbořáky v kategorii dospělých.
V ženských štafetách zvítězil Třinec (Przyczková, Honzová, Cieslarová), hlavně díky suverénnímu výkonu Jany Cieslarové na posledním úseku. Naše štafeta ve složení (Lenka Gregorová, Martina Loubková a Eva Voborníková) běžela poprvé a tak hlavně sbírala zkušenosti, které jsou při štafetách velmi důležité. Nikdo nečekal o moc lepší umístění než výsledné 32. místo z více neř 40 štafet. V mužích byla největším favoritem reprezentační štafeta v dresu Dukly Liberec - Libor Zřídkaveselý, Michal Jedlička a Rudolf Ropek, která ve stejném složení zvítězila v 1 z letošních závodů Světového poháru. "Vojáci" potvrdili předpoklady a (i když těsně) zvítězili. Chotěbořští běžci (Honza Hübner, Aleš Král a Petr Voborník) se mezi více než 70 štafetami neztratili a obsadili 33. místo.
Sobotní štafety pro nás byly hlavně seznámením s terénem pro nedělní družstva, kde jsme chtěli vylepšit loňské 36. místo a porazit družstva Nového Města na Moravě a 1. brněnské a dokázat, že jsme za OK Jihlava druzí nejlepší na Vysočině. Naše sestava byla: Honza Hübner, Eva Voborníková, Petr Voborník, Lenka Gregorová, Karel Šťastný, Alena Šťastná a na posledním úseku Aleš Král. Toto mistrovství bylo první po dlouhé době (od nočního OB v dubnu), které nevyhrál Michal Jedlička. Ani nemohl protože v Dukle Liberec (zatím) neběhají žádné ženy. Díky své délce a počtu závodníků v družstvu slibuje toto mistrovství vždy velmi dramatický průběh a velké přesuny v pořadí po jednotlivých úsecích. Nakonec zvítězila štafeta USK Praha, která se od začátku držela v popředí a na 26. místě skončilo naše družstvo, několik míst před 1. brněnskou a OS Nové Město.
Součástí MČR druřstev je také Mistrovství oblastních výběrů žactva. Loni z přehledem zvítězila Východočeská oblast (sestavila 4 štafety a ty skončily na prvních čtyřech místech). Podobná situace se v tomto souboji osmičlenných štafet (4 chlapci + 4 dívky) očekávala i letos. Proti ale byli mladí běžci z Vysočiny (bohužel mezi nimi nebyl nikdo z Chotěboře), kteří závod velice zdramatizovali a nakonec skončili na svělém 2 .místě o 1 minutu (při čase přes 320 minut) za 1 ze štafet Východočeské oblasti.
Výsledky štafet a družstev.

2.10.199 - Konopiště - supersprint

Hlavně asi díky obrovským úspěchům Rudolfa Ropka v Park World Tour (světový pohár v parkovém OB) bylo letos premiérové, zatím neoficiální, MČR v supersprintu. Konalo se v parku okolo zámku Konopiště, mělo mezinárodní účast a jeho záznam vysílala ČT (v přestávce nějakého hokeje). V mužím samozřejmě vyhrál Ruda Ropek a v ženách byla nejrychlejší Jan Cieslarová. Z Chotěboře si jeli vyzkoušet parkový OB Lenka Gregorová (12. místo v D16), Honza Hübner (10. v H20) a Karel Šťastný (14. v H20).
Příští rok se bude supersprint konat v Jihlavě a pořadatelé slibují, že se máme na co těšit.
Výsledky supersprintu.

Zpět na sportovní stránku Chotěbořského Couriera