SPORT v Chotěboři

Orientační běh
píše Lenka Gregorová

Zpět na sportovní stranu * Na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Na stránku ChotěbořNet

 

23.9.   Vrchol sezóny orientačních běžců

Za vrchol sezóny většiny sportovců se považuje mistrovství, pro někoho mistrovství světa, pro jiné mistrovství Evropy. Pro nás - orientační běžce z oddílu SK Chotěboř - to bylo mistrovství České republiky v orientačním běhu na klasické trati, které se konalo ve dnech 22.-23. září 2001 v obci Chvaleč na Trutnovsku.

Organizace závodu připadla oddílu OK 99 z Hradce Králové, který připravil celé mistrovství na vynikající úrovni. Poprvé se mistrovství běželo ve dvou dnech, v sobotu kvalifikace a v neděli finále, což získalo velmi kladný ohlas už z toho důvodu, že nominační kritéria pro sobotní závod nebyla tak striktní jako v minulých letech, kdy se žádné semifinále nekonalo a dostat se do finále vyžadovalo značnou běžeckou úroveň.

V sobotním kvalifikačním závodě byli běžci v jednotlivých kategoriích rozděleni do několika skupin a jejich umístění ve skupině bylo rozhodující pro postup do nedělního finále A. Méně úspěšní běželi finále B, C, D a mohli si tak užít náročný závod v krásném a obtížném až zapeklitém terénu.

Sobotní závod v podhorském lese s množstvím menších pískovcových útvarů, okrajových skalek, roztroušených balvanů a kamenných polí přinesl mnohá překvapení, kdy několik velkých favoritů vypadlo a zbylo na ně až finále B. Naopak, co se týče chotěbořského oddílu, v kategorii D18 skončila Lenka Gregorová ve své skupině na výborném čtvrtém místě a Radek Meloun v kategorii H16 na desátém místě, oba tedy postoupili do finále A. Nedařilo se však už tolik Janu Hűbnerovi, který se dostal "jen" do finále C v mužích a Michalu Královi, jehož neúspěch byl ale zapříčiněn nemocí a nedělní závod z tohoto důvodu neabsolvoval.

Neděle přivítala závodníky hezkým slunečným počasím. Favorizované kategorie startovaly až nakonec, proto nejdříve dobíhali závodníci z finále B, C a D, aby později mohli sledovat průběh bojů o medaile. Tratě byly svou obtížností vskutku hodny mistrovství České republiky, neboť sám stavitel žil rok ve Švédsku a tratě uzpůsobil podle švédského vzoru. Závodníci dělali několikaminutové chyby, proto ani do poslední chvíle nebylo rozhodnuto o vítězích.

V hlavní kategorii mužů si pro vítězství doběhl Michal Jedlička z Dukly Liberec, který jen o 7 sekund překonal Michala Horáčka z Technické univerzity Liberec, oba jsou držiteli bronzových medailí štafet z letošního mistrovství světa ve Finsku. Na třetím místě skončil trenér juniorské reprezentace Libor Zřídkaveselý, který však zaostal za vítězem o 7 minut. V ženách vyhrála Eva Pekárková ze Zlína, druhá skončila Iva Navrátilová z Hradce Králové a až jako třetí se umístila největší favoritka Eva Juřeníková, která v současné době působí v jednom z předních švédských klubů.

Z našeho oddílu se nejlépe umístila Lenka Gregorová, která skončila na pěkném 14. místě v D18 (starší dorostenky), velkým úspěchem bylo také 16. místo Radka Melouna v H16 (mladší dorostenci). Jan Hűbner obsadil ve finále C 15. místo, což celkově znamenalo 81. místo v H21. Naše výprava se díky těmto výsledkům mohla vracet domů velmi spokojena, neboť toto mistrovství bylo jedno z nejúspěšnějších pro náš oddíl vůbec.

Lenka Gregorová

 

Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku sportu * Zpět na stránku CHnet