Sport v Chotěboři
Orientační běh
SK Chotěboř

píše stálý dopisovatel Aleš Král
(nejnovější zpráva vždy nahoře)


17. - 18. 6. 2000 - Kunčice - 5. a 6. závod Žebříčku A
17. - 18. 6. 2000 - Želízy - 5. a 6. závod Žebříčku B

Nejdříve krátce k víkendu 10. - 11. 6. - v sobotu jsme byli na společném závodě Vysočiny, Brněnské a Jihočeské oblasti v Číměři u Jindřichova Hradce. Z výsledků jsou zajímavá jen pátá místa Radka v H14 a Karla v H21C. V neděli jsme popojeli do nedalekého Blata, kde byl v neděli Brněnský oblastní závod. Ten v některých kategoriích naprosto ovládli běžci z Vysočiny. Radek skončil druhý v H14, v H21 byl Petr druhý a já pátý.
Tentokrát jsme se na žebříčky rozdělili do dvou aut, v jednom jsem jeli do Kunčic u Starého Města pod Sněžníkem na žebříček A. Druhé auto jelo k Mělníku do Želíz na Žebříček B. V kopcích v okolí Kunčické hory se dařilo hlavně Honzovi, v sobotu byl 19. v H21A, v neděli vyhrál o 4 minuty H21B. Karel skončil ve stejných kategoriích 23. a 9. V neděli zaběhl slušně Michal - 23. místo v H18A. Mně ani Lence se nedařilo ani jeden den.
O Béčkách toho moc nevím, jen výsledky. V sobotu Radek zopakoval skvělé výkony z minulých Béček, skončil 7., Jakub zaběhl také velmi dobře - 27. místo (oba H14B). David si vzpomněl, jak běžel při prvním závodě a opět zvítězil. David s Radkem tak značně zvýšili své šance na licenci A. V neděli se klukům už tak nedařilo - ve velmi dlouhém závodě skončil Radek 24. a Jakub 45., Davidova byla taky značně delší než měla být a přinesla mu 7. místo.
Odkazy na všechny výsledky z víkendu najdete v kalendáři ČSOB.


3. - 4. 6. 2000 - Poustky - 3. a 4. závod Žebříčků A a B

Další závody Žebříčku A se konaly v Čechách (společně s Žebříčkem B) a tak jsme tentokrát jeli všichni na stejné místo. Závody pořádal klub USK Praha v Poustkách (několik domů asi 30 km západně od Rakovníka) v prostoru, kde se v roce 1991 běžela klasická trať na mistrovství světa. Čekal nás náročný terén s velkým množstvím detailů, hlavně kamenů. V sobotu se běžela zkrácená trať a nám se až na vyjímky velmi dařilo. Nejlepší výkon předvedl Radek Meloun, který vybojoval skvělé DRUHÉ místo v kategorii H14B. Název kategorie je trochu matoucí, protože neexistuje kategorie H14A, prostě Radek skončil druhý v závodě, kde běželi ti nejlepší z celých Čech a kousku Moravy (Jihlava, Nové Město na Moravě). Ostatní výsledky se tomuto Radkovu ani nepřiblížili, i když Lenčino 16. místo v D16A, Davidovo 5. v H18B a Karlovo 3. a Honzovo 5. v H21B jsou dobrá umístění. V neděli jsme čekali, jestli Radek dokáže zopakovat "stříbro" ze soboty. To se mu bohužel nepovedlo, ale i 7. místo je mnohem lepší, než kdokoliv očekával před tímto víkendem. V neděli vůbec nikdo (samozřejmě z Chotěbořáků) nedokázal vylepšit své sobotní umístění, ale například pro Davida znamenalo 8. místo více bodů do Žebříčku B než sobotní 5. Honza svým 6. místem ukázal, že má velkou šanci posunout se dopředu v Rankingu a běhat už na podzim v H21A.
Po 4 závodech se už dá také hodnotit průběžné pořadí v žebříčcích. Áčka běhají Lenka a Michal a oba již víceméně ztratili šanci na obhájení licence A. Michalovi to nevadí, protože licence získaná při letošní dlouhé trati mu platí i příští rok a Lenka bude mít šanci například na podzimním MČR na krátké trati. V Béčkách závodí Radek, Jakub a David. Radek s Davidem mají velkou šanci na zisk licence A, stačí jim k tomu udržet své stávající umístění i po druhé polovině žebříčku. Ostatní, kdo byli na těchto závodech, běhají v dospělých, kde byly nedávno zrušeny žebříčky a zaveden Ranking. Jeho průběžné výsledky po květnu by měly být zveřejněny v nejbližší době. Všechny výsledky najdete na Internetu: víkendové závody, Žebříček A, Žebříček B, Ranking.
Ještě k minulému závodu. Výsledky jsou samozřejmě na stránce Vysočiny. A naprosto stranou zájmu všem médií zůstal fakt, že ministr dopravy Jaromír Schling se stal oblastním přeborníkem v kategorii H45.


27. 5. 2000 - Vrbatův Kostelec - oblastní přebor a 6. závod Ligy Vysočiny

Do první mezery mezi žebříčkovými závody byl umístěn oblastní přebor, který je hlavně pro dorostence jedním z nejdůležitějších jarních závodů. Z přeboru se totiž dá postoupit na Mistrovství ČR na klasický trati, což je naprostý vrchol sezóny. Z Chotěboři měli aspoň trochu reálnou šanci postoupit jen Lenka v D18, David nebo Michal v H18 a malý zázrak by byl postup někoho v H21C.
Poprvé byl na Vysočině využit SportIdent, takže si všichni mohli hned v cíli porovnat mezičasy. Stavitel tratí se rozhodl udělat přebor náročný (hlavně pro H21C), a protože mu vydatně pomohlo velmi teplé počasí, byly časy většiny běžců v H21C alespoň o 40% delší než na běžných oblastních závodech. Na mistrovství nikdo z Chotěbořáků nepostoupil, ale dařilo se alespoň těm, kteří běželi v kategoriích, ze kterých se postoupit nedá. Docela se dařilo Markétě v D14, ve velmi vyrovnané kategorii skončila na 9. místě, až daleko za ní zůstala Věra (16. místo). Lenka běžela letos poprvé D18 a ze 4. místa a ztráty více než 10 minut na vítězku je jistě velmi zklamaná. Štěpán skončil v H12 na skvělém 2. místě a to mu dává velkou šanci na zisk licence B. Dobře běželi také Radek (3.) a Jakub (5.) v H14, i když Jakub nedokázal zopakovat výkon z Radenic, kde získal více bodů do Ligy Vysočiny. Adam v H16 zaběhl svůj nejlepší letošní závod, ale aby získal licenci B, potřebuje ho zopakovat za 2 týdny u Jindřichova Hradce. Největší šance na postup měli David s Michalem. Michal byl vyčerpán již před závodem maturitním večírkem a ani Davidovi se moc nedařilo. 4. resp. 10. místo rozhodně není to, co čekali před závodem. Michala skoro porazil i Honza, který také nepodal zrovna kvalitní výkon. Trochu překvapivě skončilo pořadí Chotěbořáků v H21C. Za trojicí běžců OK Jihlava (a to ani neběžel Marek Prášil - letos s přehledem nejlepší orienťák na Vysočině - , který byl na nominačních závodech reprezentace) jsem skončil já před Petrem a Honzou. Karel nevydržel náročné podmínky a závod vzdal.
Zatím to vypadá, že poprvé od roku 1994 nebude mít SK Chotěboř žádného zástupce na mistrovství na klasice. Ještě mají Lenka a Michal šanci postoupit z "Áček", ale jejich výkony na prvních 2 závodech tomu moc nenasvědčovaly. Kvůli tomu, že nemáme žádného Přeborníka oblasti, tento závod vypadá jako neúspěšný, ale není tomu tak. V minulých letech měli největší úspěchy běžci ročníků 1978 a 1979 (já, Karel a Honza), ale ti teď běhají v H21, kde je vítězství mnohem těžší než v nižších kategoriích, takže je těžké porovnávat výsledky v minulých letech s letošními. Letošním zklamáním byly hlavně výkony dorostenců, žáci (hlavně kluci) ukázali, že rychle běhat umějí.


20.-21. 5. 2000 - Jívová - 1. a 2. závod žebříčku A
20.5.2000 - Horní Jelení - 1. závod žebříčku B
21.5.2000 - Nová Paka - 2. závod žebříčku B

Tímto víkendem začaly žebříčkové závody, ketré budou na jaře ještě dvakrát, vždy po 2 týdnech. Žebříčku A, který se konal východně od Olomouce, se od nás zúčastnili jen Lenka a Michal. Pro oba to byly první Ačkové závody a to se asi projevilo na jejich výkonu. Při sobotní krátké trati stačily malé chyby, aby oba odsunuly do zadních pozic výsledkové listiny. V neděli běželi klasickou trať a ani tam se jim moc nedařilo, u Lenky se asi stále projevují problémy z přetrénování.
Mnohem více nás odjelo na Žebříček B, jehož oba víkendové závody se konaly ve východních Čechách. V sobotu se v Horním Jelení běžela krátká trať. Les byl velice rychlý, podobně jako v Radenicích a Bobrůvce (viz níže). Alena, Radek i Jakub dělali zbytečné chyby a výsledek tomu odpovídá. David naopak neudělal žádnou větší chybu a to pro něj znamenalo vítězství v H18. Největší zastoupení jsme měli v H21B (Petr, Karel, já - Honza nemohl jet kvůli zranění nohy) a, protože se mnoha dobrým běžcům z Prahy a severních Čech nechtělo jet až na Moravu, měli jsme tam velkou konkurenci. Karel zazmatkoval hned na startu, pak udělal několik chyb a bylo z toho jeho asi nejhorší umístění za několik posledních let. Petr znervozněl poté co se uprostřed lesa (několik metrů od kontroly) propadl střechou zahrabaného auta a ztracenou minutu a půl se mu už nepovedlo na tak krátké a rychlé trati dohnat (21. místo). Mně se dařilo, měl jsem také dostatek štěstí, což je na krátké trati potřeba a díky jenom minimálním chybám jsem skončil na 16. místě.
Ještě v sobotu jsme se přesunuli do Nové Paky, kde se druhý den běžela klasika. Při pohledu do okolí a na délky tratí bylo jasné, že se nepoběží zdaleka tak rychle jako v sobotu. Shromaždiště na sjezdovce a seběh do cíle částečně po bývalém skokanském můstku ukázaly jaké máme čekat kopce. Radek s Jakubem běželi mnohem lépe než v sobotu, ale Radek bohužel zmatkoval při ražení elektronickým systémem SportIdent a byl diskvalifikován. David měl hned po startu problémy s větším měřítkem mapy (stejně jako většina běžců H21C), když pak udělal ještě jednu šestiminutovou chybu, nemohl se divit až 14. místu. V H21C jsme stejně jako v sobotu skončily podle pořadí v jakém jsme v oddíle startovali. Nejhorší byl Karel (9 minut na první kontolu, na kterou nejrychlejši běžel 49 vteřin), jen o malinko lepší já (3 minuty na první) a nejlepší Petr. Ten sice ztratil skoro 2 minuty na druhé kontrole, ale pak běžel skvěle, ke konci měl dokonce jeden postup nejrychlejší ze všech a skončil 6.
Odkazy na výsledky (díky SportIdentu včetně všech mezičasů) najdete na stránce ČSOB.


13. 5. 2000 - Radenice - 5. závod Ligy Vysočiny
6. - 7. 5. 2000 - Bobrůvka - 3. a 4. závod Ligy Vysočiny

Tentokrát to bude více závodů najednou, protože jsem minulý týden neměl moc času.
Během třetího prodlouženého víkendu se konaly dva závody Ligy Vysočiny s centrem ve skautské hájence na Orlovech (nedaleko Lipnice). Orlovské lesy jsou jedním z nejkvalitnějších terénů na Vysočině, takže všichni očekávali závody velmi dobré kvality. V sobotu se běžela klasická trať a v neděli zkrácená. Zkrácená trať má být přibližně dvě třetiny klasické (vždy je důležitý čas vítěze, ne vzdálenost), ale protože se v sobotu běželo rychlejší částí a v neděli oblasti s velkým množstvím kamenů a hlavně hustníků byly časy v obou dnech téměř stejné. Kvalitní terén přilákal také několik běžců, kteří nejsou z Vysočiny a tak hlavně kategorie H21C měla velmi dobrou úroveň. V sobotu v ní Marek Prášil z OK Jihlava, který týden předtím vybojoval na MČR na dlouhé trati skvělé třetí místo. Na druhém místě skončil (možná bývalý) slovenský reprezentant Jozef Wallner a na třetím Petr Mareček z Nového Města.
Z Chotěbořské výpravy se o trochu více dařilo mužské části, ale například Jana Šimonová v sobotu předvedla, že umí nejenom velmi rychle běhat, ale taky hledat kontroly. V neděli se konečně prosadila Lenka do popředí v D21, škoda, že se jí takhle nedaří vždycky. Štěpánovi se víc povedl sobotní závod a 4. místo může být na konci jara důležité pro zisk licence B. V H14 se ještě Jakubovi nepovedlo Radka porazit, ale všechny jejich výkony byly solidní. Adam sleduje přední část výsledků v H16 sice docela z daleka, ale kategorie je na Vysočině nejkvalitnější ze všech mládežnických. Prvních 5 běžců patří do republikové špičky. V sobotu v H21C jsme v silné konkurenci nepodali nijak oslnivé výkony a tomu také odpovídalo 9. místo Petra, 11. Karla, atd... Michal porazil Honzu a to bylo letos poprvé, kdy dorostenec (Michal, David) porazil někoho z H21 (Petr, Aleš, Karel a Honza). V neděli již byla konkurence o trochu slabší a Chotěbořským mužům se více dařilo a tak na třetím místě za Markem Prášilem a Honzou Boudným z OK Jihlava skončil třetí Karel, čtvrtý já, pátý Honza a na do desítky se vašel ještě Michal na osmém místě.

Další víkend se konal 5. závod Ligy v Radenicích v lese jižně od toho z 2. závodu (viz níže). Běhalo se hlavně v jižní části lesa, nenavštívili jsme severní zarostlou část a tak to byl velmi rychlý závod. Chotěbořákům se tentokrát velice dařilo. Markéta v D14 a Alena v D21 skončily shodně na 7. místě, pro obě to byl zatím nejlepší výsledek v sezóně. Štěpánovo 6. místo patří k jeho průměru, ale jeho brácha Jakub se pořádně ukázal a svým výkonem, ketrý znamenal 4. místo by jistě porazil i Radka. Adam se 9. místem velmi přiblížil licenci B, na kterou mu po čtyřech závodech chyběla 2 místa. V H21C jsme využili slabší konkurence (OK Jihlava pořádal závod MtBO - orienťák na horských kolech) a s přehledem jsme ovládli čelo výsledků. První, druhé, třetí a sedmé místo se nám asi dlouho nepovede zopakovat. Zvítězil Honza, který mě díky skvělému běhu i přes několik mapařských chyb dokázal porazit o více než dvě minuty. Další dvě minuty za mnou pak byl Petr a až za ním naši soupeři.
Výsledky ze všech tří závodů si můžete prohlédnout na stránce oblasti Vysočina.


29.4.2000 - Brumov - Mistovství ČR na dlouhé trati

Každoročně se několik Chotěbořáků odváží jet otestovat jarní formu na MČR na dlouhé trati, které tentokrát pořádala Tesla Brno v kopcích a kamenech severně od Brna. Po loňské pauze jsme měli zastoupení v nejnáročnější kategorii H21.
Letos se mistrovství zúčastnila čtveřice Petr Voborník, Honza Hübner (oba H21), David Ander a Michal Král (oba H18). Pro Davida a Michala byl tento závod poslední možností pro získání licence A pro letošní sezónu. Oba začali závod velmi dobře, běželi bez chyb a měli skoro stejné mezičasy. Při seběhu za 7. kontrolou si ale David udělal výron kotníku a tím pro něj závod skončil. Michalovi tempo a přesnost vydržely až na předposlední kontrolu prvního okruhu, při odběhu od ní se nechal trochu stáhnout soupeřem, který běžel už druhý okruh (a měl jiný závěr okruhu) a to ho stálo více než 2 minuty. V druhém okruhu už neudělal žádnou větší chybu a dohromady to pak znamenalo jeden z nejlepších výkonů v kariéře, 15. místo (překonal i Petrovo 16. místo z roku 1997, ale v H21 je nesrovnatelně těžší konkurence) a hlavně licenci A pro tento i příští rok.
Petr potvrdil, že mu dlouhá trať vyhovuje a 28. místo je určitě úspěch. Na Honzu byla "dlouhá" moc dlouhá a tak v polovině druhého okruhu vzdal.
Pro představu těch, kteří nevědí, co znamená dlouhá trať v OB: 23,7 km vzdušnou čarou, 800 m převýšení, čas vítěze Rudy Ropka, jednoho z nejlepších světových orienťáků skoro 2 hod. 22 minut, čas Petra bez několika vteřin 3 hodiny.


16.4.2000 - Bobrůvka - 2. závod Ligy Vysočiny

Druhý jarní závod se konal v neděli v Bobrůvce (vesnička přibližně 15 km za Žďárem nad Sázavou). V sobotu se na stejné mapě konalo Mistrovství ČR v nočním OB, ale o tom Vám moc neprozradím, protože jsem se ho nezúčastnil. Díky mistrovství pak byla v nedělním závodě velmi velká konkurence, hlavně v kategoriích H21C a D21. Protože jsme už běželi několik závodů v druhé části tohoto lesa, byli jsme překvapeni, že severní půlka je dost odlišná. V lese bylo jen minimum podrostu, takže se mohlo běhat velmi rychle.

Tentokrát se Chotěbořákům dařilo trochu méně než před týdnem. Těžko se to dá posoudit přesně, protože obsazení závodu bylo úplně jiné. Proti Zborné přibylo několik cizinců, celá Brněnská oblast, Jihlaváci, kteří minulý závod pořádali a někteří účastnící sobotního mistrovství. Ve dvanáctkám se moc nedařilo Janě ani Štěpánovi. Ve čtrnáctkách nebyli Markéta a Radek (10.) moc daleko za nejlepšími, ale Věra s Jakubem mají co zlepšovat. Ve velmi kvalitně obsazených šestnáctkách potvrdil Adam solidní výsledek z minula. Honza v osmnáctkách a Alena s Lenkou v jednadvacítkách zaběhli hodně podprůměrně. A teď šestice Chotěbořáků v H21C. Podle očekávání byl nejlepší Petr (18.), opět ukázal, že rychlé závody mu vyhovují. Za ním jsme se srovnali přibližně po 1,5 minutě Honza, já, Karel a David. Michal už nebyl 13 hodin po dlouhém nočním závodě schopen běžet moc rychle a tak skončil až druhé polovině výsledkové listiny.


Další oblastní závody nás čekají až 6. a 7. května po MČR na dlouhé trati.


Aleš Král
P.S. Ti, kteří pečlivě četli seznam chotěbořských běžců, jistě poznali, že volejbal není jediný ženský sport v Chotěboři, jak tvrdí předseda TJ pan Hejtmánek v rozhovoru pro Chotěbořský Courier.


8.4.2000 - Zborná - 1. Liga Vysočiny

Začátkem dubna vždy odstartuje orienťácká sezona pro ty méně odvážné, kteří se v březnu bojí sněhu a zimy. Začínají také oblastní závody. Ten první letošní pořádal klub OK Jihlava ve Zborné a zúčastnila se ho také 17-členná skupina orienťáků z Chotěboře. Pro většinu to byl první závod sezony a tak byli všichni zvědaví, jak pře zimu trénovali soupeři a jak dopadne první měření sil. Přednostmi závodu, které byly zřejmé ještě před startem, byly nový prostor a malé vzdálenosti na start a do cíle. V lese se také ukázalo, že jde o velice kvalitní terén, takže to byl velice povedený začátek sezony.
A co umístění?
Při neúčasti nejlepších závodníků v kategorii H21C (všichni jsou z OK Jihlava a pořádali tento závod) se očekávalo přední umístění Chotěbořáků právě v této kategorii. Konkurenci však zvýšili juniorští reprezentanti Velké Británie, o kterých jsme nevěděli vůbec nic. Nedalo se ale očekávat, že se nechají jednodušše porazit, když už jsou to ti reprezentanti. Čekali jsme také jak potvrdí žáci svoje loňská výborná umístění.
A očekávání vcelku odpovídala skutečnosti. Janě, Věře, Lence ani Aleně se moc nedařilo. Štěpánovo 4., Radkovo 5. a Jakubovo 66. místo jsou rozhodně úspěchem. Příjemně překvapil Adam 10. místem, kategorie H16 má na Vysočině hodně dobrou úroveň. Nejvíce běžců jsme měli v H21C (6 a všichni velice vyrovnaní, bohužel dorostenci David s Michalem se ještě nedokázali prosadit mezi dospělími, i když běžecky na to určitě mají). Před závodem se vůbec nedá odhadnout jaké bude pořadí čtveřice Petr, Karel, Honza a já. Tentokrát to dopadlo tak, že za dvojicí Britů jsem skončil já stejným časem s Petrem Marečkem s Nového Města, sedmý skončil Honza, desátý Petr, dvanáctý Karel, dvacátý Michal a jednadvacátý David.
Začátek sezony to byl jistě úspěšný, na příštím závodě si změříme síly nejen s Jihlaváky, ale i s Brněnskou oblastí a tam se ukáže mnohem více než ve Zborné.
Aleš Král


Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku CHnet