Sport v Chotěboři
3. Chotěbořská koule

Ondřej Pravda,
o.pravda@post.cz

Výsledková listina je zcela dole


I letos jsem si usmyslel pokračovat v pořádání míčového sedmiboje mužů, takže v sobotu 2.6. se konal 3.ročník “Chotěbořské koule”, na který jste byli opakovaně zváni jak Chotěbořským Courierem, tak deníkem Noviny Vysočiny (ale zatím se nikdo nepřihlásil přes e-mail, zde vidím rezervy :-). Díky Harryho pánovi, který nás na kurtech dopoledne navštívil, máte možnost se kromě suchého textu kochat fotografiemi, které se tady někde u textu budou možná potulovat.

Pro zopakování nejprve trocha informací o míčovém sedmiboji (7boj). Je oficiálním “sportem” Asociace malých sportů (AMS), zahrnuje stolní tenis, tenis, nohejbal, volejbal (“čtyřhry”) a košíkovou, fotbal a házenou ("penalty"). Každá disciplína má pravidla téměř shodná s "normálně hranou" disciplínou, odlišnosti jsou v délce hry (např. tenis jen na jeden set, ostatní sporty na dva hrané sety, v případě remízy rozhoduje počet bodů) a některých dalších maličkostech, aby se vše stihlo. V 7boji se koná několik turnajů, z nichž se výsledky započítávají do mistrovství ČR, je i jeden oficiální turnaj pro mixy. Samozřejmě existují i neoficiální turnaje jako je právě “Chotěbořská koule” nebo za měsíc 7boj v Bezděkově v rámci Bezděkovského léta. Každá disciplína se hraje vyřazovacím systémem (tzv. pavouk), losuje se bez nasazování každá zvlášť. Za vítězství (při standardu 32 dvojic) je 9 b., za 2.místo 7 b., za 3.místo 5 b., za 4.místo 4 b., za postup do 3.kola, tedy mezi osmičku, 3 b. a za postup do 2.kola, tedy mezi šestnáct, 2 b. Body se pak sečtou, při rovnosti bodů rozhoduje větší počet lepších umístění.

chkoule1.jpg (13133 bytes)

Ondra Pravda měl letos nový image. Mělo to výhodu: mezi desítkami hlav byl ihned vidět.

Po účasti 16 dvojic v prvním, a 24 dvojic v druhém ročníku jsem letos očekával větší zájem. A opravdu, pár dní před začátkem jsem přijímal přihlášky nad původně maximální počet 32 dvojic, protože se dalo čekat, že ne všichni se dostaví, a s lehkým nadpočtem se dá také vyrovnat. Z čeho jsem měl nejen já obavy, bylo počasí, protože objednávka “krásně” se tam nahoře nějak zašmodrchala, a hezké počasí doručili o celý týden dřív :)

chkoule3.jpg (13910 bytes)

Nezbytný stánek s občerstvením

Ráno se na volejbalových kurtech nakonec sešlo 34 dvojic, které jsem díky prográmku od kamaráda Martina Kejře rozlosoval, dvě dvojice navíc oproti standardu pro pavouka jsem řešil formou dvou předkol (pro různé dvojice), v nichž vítěz, pokud v normálním pavouku nepostoupil, dostal 1 bod. Jako loni i předloni jsme začali tenisem, nohejbalem a volejbalem. Při těchto disciplínách počasí občas ukázalo svou studenou a deštivou stránku, jednou jsme museli hru na chvíli přerušit. Naštěstí ale kurty, už dost nasáklé předchozími srážkami, stále držely, a protože slabý déšť brzo přestal, mohlo se pokračovat. Dokonce i sluníčko vysvitlo a tak se kromě sportujících mohli zahřát diváci, kterých nebylo málo.

chkoule4.jpg (15352 bytes)

Před urputnými boji bylo možno ještě posedět

Asi jsem to však zakřikl, už jsme se s většinou chystali do haly, a chtěli jsme nechat dohrát finále nebo semifinále všech třech disciplín ty nejlepší, jenže asi ke čtvrté hodině nastoupil takový liják, že kurty byly okamžitě pod vodou a bylo jasné, že pro dnešek jsme venku dohráli. Tenis a nohejbal se tak po dohodě vyřešil pro semifinále losem (aby nebyl půlbod), ve finále spravedlivějším způsobem “každý osm bodů”. Pouze volejbal chtěli chlapi dohrát, což byl v hale ten nejmenší problém. Aby se však nezdržovali ostatní, došlo k tomu až po závěrečných penaltách – ty se také musely přizpůsobit hale, nakonec se kopalo s jednokrokovým rozeběhem na “házenkářské” (ve skutečnosti futsalové) branky házenkářskou mičudou.

chkoule2.jpg (11097 bytes)

Ondřejovi pomáhal přenosný počítač, 34 dvojic krát 7 disciplín, to je...

A jak to dopadlo? Vezmeme-li vývoj po původním rozpisu disciplín, po “venkovních” disciplínách se do čela vyhoupli loňští vítězové, domácí Málek/Zvolánek (16 b., 2x z umělého rozdělení ve finále), čelo si hlídali loňští vítězové bezděkovského 7boje, přibyslavští Kerbr/Šmíd (15 b.), ani vítězové první Ch.koule, brodští Malinský/Císař s 11 b. se neztratili, podobně také loni druzí bezděkovští Markovi, Kerbr/Holcman nebo otec a syn Čechovi, všichni s 10 b. Dále bojovali Souček/Slavík (9 b.), Dočekal/ Švec (8 b.), Jakeš/Šimon, Muzikář/Smetánka (7 b.).

chkoule5.jpg (34101 bytes)

Chotěbořský Michal Jakeš se rozcvičuje u stěny

To ale nemusí nic moc znamenat, “halové” disciplíny pořadím zamíchají. Před penaltami ještě mohly do závěrečného pořadí zasáhnout dvojice Adamovi, Souček/Slavík, Hübner/Kopecký (9 b.), Bělohlávek/Zvolánek (10 b.), Muzikář/Smetánka, Jakeš/Doležal (11 b.), Dočekal/Švec, Malinský/Císař (12 b.), polepšili si Smejkal/Vodička (13 b.), nově se díky 2.místu v pinčesu vynořili Bříza/Poříz (14 b.). Stále se také drželi Kerbr/Holcman a Čechovi (15 b.), nově se vyhoupli bratři Röhrichovi (15 b.), jasným vítězstvím v pinčesu si pomohli Jakeš/Šimon (16 b.), místa na bedně stále mohli očekávat Markovi (17 b.) nebo Málek/Zvolánek (19 b.). V té době už ale jasnými vítězi byli Kerbr/Šmíd, kteří díky vítězství v koších a házené dosáhli až na 35 bodů a nikdo je neměl šanci ohrozit.

chkoule6.jpg (40014 bytes)

Jakešův kolega Bimbo probíral spíše taktiku, v pozadí s čepičkou správce kurtů Franta Blaschke

Nicméně ostatním šlo ještě o dost, rozhodovaly jednotlivé body. Z těch méněbodových dvojic se nakonec zadařilo pouze brodské dvojici Jakeš/Doležal, která vítězstvím v penaltách poskočila na celkové 4.místo. Druhým místem v penaltách (při bratro“vražedném” souboji) nakonec Jakeš/Šimon vybojovali celkové 2.místo. Dvojici Málek/Zvolánek stačily 2 body na celkové 3.místo. Čechovi třetím místem dosáhli na celkově páté, Markovi, Röhrichovi Bříza/Poříz přidali jen 2 body a skončili tak šestí, sedmí a osmí. Další pořadí viz níže výsledková listina.

chkoule7.jpg (34605 bytes)

Bratranci Štětinovi zahajovali nohejbal

Navzdory počasí (i když, mohlo to být o dost horší) se tedy nakonec úspěšně dobojovalo, končili jsme po osmé večer. Jasné vítězství Kerbra se Šmídem odpovídá jejich všestrannosti, byli jedinou dvojicí, která dokázala bodovat ve všech disciplínách a vítězství ve třech disciplínách mluví za vše. Pouze v jedné disciplíně nebodovali Čechovi, syn tak předvedl, že dobří hokejisté umí i jiné sporty :), otec zase byl nejstarším účastníkem 7boje, i když účast pana Šilhána v 77 letech na první Ch.kouli asi nikdo netrumfne. Na druhé straně nebyla žádná dvojice, která by nebodovala aspoň v jedné disciplíně. Škoda jen nedohrávky disciplín regulérním způsobem, ty body mohly rozhodnout jinak. Jinak po prostudování pavouků si myslím, že až neuvěřitelně “vyšly”, tzn. že se téměř nestalo, aby na sebe narazili dva favorité hned v úvodních kolech. To bude asi tím počítačem :) Škoda jen, že někteří účastníci nebyli vždy připraveni na hru, docházelo tak k prodlevám, bez nich se mohly stihnout “venkovní” disciplíny opravdu venku dohrát. Příště budu muset být přísnější a opozdilce trestat automatickou prohrou.

chkoule8.jpg (26886 bytes)

A tady Michal Jakeš s Bimbou už hrají tenis

Jako vždy bych chtěl poděkovat za pomoc kamarádkám u občerstvení, za technickou pomoc Markovým a spoluhráčům, za dodávku občerstvení paní Markové, za poskytnutí kurtů tenistům, za branky “na házenou” sálovým fotbalistům a TJ za halu. No, a příští rok to snad klapne znovu.

P.S.: Někdo si tam zapomněl vojenskou dukelskou bundu, je u mně.

Pro Chotěbořského Couriera Ondřej Pravda

chkoule9.jpg (39938 bytes)

Na nohejbal byl ještě druhý kurt

chkoule10.jpg (8339 bytes)

A na krajním kurtu už jedou volejbal


Výsledková listina 3. Chotěbořské koule 2.6.2001

Pořadí

Dvojice

Body

Rozpis umístění

1.

Kerbr, Šmíd

38

3x 1.místo (volejbal, koše, házená), 3x postup mezi 8 (tenis, nohejbal, fotbal), 1x postup mezi 16 (st.tenis)

2.

Jakeš, Šimon

23

1x 1.místo (st.tenis), 1x 2.místo (fotbal), 1x 4.místo (tenis), 1x postup mezi 8 (volejbal)

3.

Málek, Zvolánek

21

2x 1-2.místo (tenis, nohejbal), 1x postup mezi 8 (st.tenis), 1x postup mezi 16 (fotbal)

4.

Jakeš, Doležal

20

1x 1.místo (fotbal), 1x 3.místo (st.tenis), 2x postup mezi 8 (nohejbal, koše)

5.

Čechovi

20

2x 3.místo (nohejbal, fotbal), 2x postup mezi 8 (volejbal, st.tenis), 2x postup mezi 16 (tenis, házená)

6.

Markovi

19

1x 2.místo (volejbal), 1x 3.místo (koše), 1x postup mezi 8 (nohejbal), 2x postup mezi 16 (házená, penalty)

7.

Röhrichovi

17

1x 2.místo (házená), 1x 4.místo (st.tenis), 4x postup mezi 16 (tenis, volejbal, koše, fotbal)

8.

Bříza, Poříz

16

1x 2.místo (st.tenis), 1x postup mezi 8 (volejbal), 3x postup mezi 16 (tenis, házená, fotbal)

9.

Smejkal, Vodička

16

1x 3.místo (volejbal), 1x 4.místo (házená), 2x postup mezi 8 (koše, fotbal), 1x postup z předkola (tenis)

10.

Kerbr, Holcman

15

1x 1-2.místo (tenis), 1x postup mezi 8 (házená), 2x postup mezi 16 (nohejbal, koše)

11.

Malinský, Císař

12

1x 1-2místo (nohejbal), 1x postup mezi 8 (tenis), 1x postup z předkola (koše)

12.

Souček, Slavík

12

1x 3.místo (tenis), 1x postup mezi 8 (fotbal), 2x postup mezi 16 (nohejbal, volejbal)

13.

Dočekal, Švec

12

2x 4.místo (volejbal, koše), 2x postup mezi 8 (tenis, nohejbal)

14.

Bělohlávek, Zvolánek

12

2x postup mezi 8 (nohejbal, st. tenis), 3x postup mezi 16 (tenis, koše, fotbal)

15.

Muzikář, Smetánka

11

1x postup mezi 8 (tenis), 4x postup mezi 16 (, nohejbal, volejbal, st.tenis, házená)

16.

Bláha, Pánek

10

1x postup mezi 8 (fotbal), 4x postup mezi 16 (volejbal, st.tenis, házená), 1x postup z předkola (koše)

17.

Adamovi

9

1x 2.místo (koše), 1x postup mezi 16 (nohejbal)

18.

Hübner, Kopecký

9

1x postup mezi 8 (házená), 3x postup mezi 16 (tenis, volejbal, koše)

19.

Szabó, Suda

8

1x 4.místo (fotbal), 2x postup mezi 16 (st.tenis, koše)

20.-21.

Sobotka, Kubát

Brzkovi

8

1x postup mezi 8 (tenis), 2x postup mezi 16 (nohejbal, házená), 1x postup z předkola (volejbal)
1x postup mezi 8 (házená), 2x postup mezi 16 (volejbal, koše), 1x postup z předkola (nohejbal)

22.-23.

Zeman, Vašíček
Pátek-Nádvorník

7

1x postup mezi 8 (koše), 2x postup mezi 16 (volejbal, házená)
1x postup mezi 8 (koše), 2x postup mezi 16 (nohejbal, volejbal)

24.

Hiblbauer, Chvojka

6

2x postup mezi 8 (st.tenis, házená)

25.

Škrášek, Baláš

5

1x 3.místo (házená)

26.-28.

Bouchnar, Bohuslav
Mička, Donkář
Štekl, Hiblbauer

5

2x postup mezi 16 (st.tenis, fotbal), 1x postup z předkola (házená)
2x postup mezi 16 (st.tenis, házená), 1x postup z předkola (tenis)
2x postup mezi 16 (tenis, koše), 1x postup z předkola (volejbal)

29.

Veselý, Žemlička

4

1x 4.místo (nohejbal)

30.-32.

Blažek, Žák
Culkovi
Štetinovi

4

2x postup mezi 16 (st.tenis, fotbal)
2x postup mezi 16 (volejbal, st.tenis)
2x postup mezi 16 (nohejbal, koše)

33.

Rejhon, Švec

3

1x postup mezi 8 (volejbal)

34.

Císař, Sýkora

2

1x postup mezi 16 (tenis)

Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku CHnet