Mistrovství ČR v nočním orientačním běhu,
21.4.2001 Nová Ves u Chotěboře

Aleš Král,
ales.kral@email.cz

Letoní sezona pro orienťáky z Chotěboře začíná dost netradičně. Po prvním oblastním závodě nenásledují další závody, na kterých bychom mohli ukázat, jak jsme přes zimu trénovali, ale koná se Mistrovství ČR v nočním OB.

Na první pohled to nevypadá jako velký rozdíl, ale podstatným faktem je, že toto mistrovství pořádáme my. Jde o pořádání našeho prvního velkého závodu, a tak závodu předcházejí dlouhodobé přípravy. Již na začátku roku 2000 byl vybrán jako prostor závodu les Obolce, jehož část u Chotěboře asi všichni dobře znají. Termín byl také jasný od začátku: sobota 21. dubna 2001. Po zvažování několika variant centra, byla nakonec vybrána Nová Ves, jejíž výhodou bylo také to, že les zasahuje téměř do obce. A abychom to neměli moc jednoduché, rozhodli jsme se v neděli po mistrovství uspořádat závod Reinpo Ligy Vysočiny. Zkušenosti pořadatelů z předchozích let totiž říká, že velká část závodníků zůstane na nočním mistrovství až do neděle a rádi se zúčastní oblastního žebříčku. Málokomu se chce přes půl republiky jen kvůli jednomu závodu.

Nejpodstatnější součástí příprav bylo vytvoření mapy, která byla v průběhu zimy zdárně zmapována, nakreslena i vytištěna. Poté bylo potřeba vymyslet tratě pro oba závody a také udělat tisíce dalších věcí, které snad pomohou ke zdárnému výsledku mistrovství. Už jsme také obdrželi přihlášky naprosté většiny účastníků a tak víme, že mistrovské tituly bude obhajovat 5 ze 7 loňských mistrů, kteří v této sezoně běhají (Mária Honzová - vítězka kategorie žen letošní sezonu vynechává). Zbývající 2 - Rudolf Ropek (několinásobný vítěz Park World Tour) a Jaromír Švihovský (trojnásobný medailista z loňského juniorské mistrovství světa) se ve Skandinávii připravují na srpnové Mistrovství světa ve Finsku. Mistrovství se zúčastní přes 220 závodníků a na nedělní závod je přihlášeno dokonce skoro 500 běžců.

Pokud tedy v noci ze soboty 21.4. na neděli 22.4. uvidíte v lese mezi Chotěboří, Klouzovy, Uhelnou Příbramí a Novou Vsí pobíhat různá světla, nelekejte se, nejde o manévry nepřátelských armád, ale pouze o orienťáky, kteří běží mistrovství ČR. A jestli se chcete podívat, jak ten sport vlastně vypadá a jak ty závody probíhají, přijďte nebo přijeďte se podívat o víkendu do Nové Vsi.

Další informace o závodech se dozvíte na webové stránce mistrovství na adrese http://ctb.hyperlink.cz/nob2001.

Aleš Král

Zpět na hlavní stránku Chotěbořského Couriera * Zpět na stránku CHnet