Nová pochoutka pro milovníky pivního moku
Nepasterované plzeňské pivo Prazdroj
v Panském domě

Pivo, v němž jsou zachovány všechny živiny
Unikátní systém dopravy piva z pivovaru až k zákazníkovi
NOVÉ: Fotopříloha zcela dole

Nepasterované pivo, jak už názvu vyplývá, neprochází při výrobě tepelným postupem pasterizace, který má za následek zvýšení trvanlivosti na úkor množství živin a biologických látek, které se pasterizací zničí.

Takové pivo má zachovány všechny živiny a biologické látky, jež pivo obsahuje po 40 dnech zrání. Má tedy stejnou chuť, jako byste jej nabrali v plzeňském pivovaru z nádrže právě uzrálého piva. Přesně takové se pije v pivovarské pivnici v Plzni. Je přitom jiskřivě čiré a výrazně čisté barvy, nepleťte si ho s kvasnicovým kalným.

Aby se toto neobyčejně chutné pivo dostalo k zákazníkovi v nezměněné kvalitě, dopravuje se až do jeho půllitru speciálním postupem dopravy.

Cesta začíná v pivovaře načerpáním piva, jež má teplotu 8 stupňů, do speciálních dopravních chladících cisteren, vidíte je níže na našem snímku. Po celou cestu je pivo udržováno chlazením na uvedené teplotě. Když přijede cisterna do Chotěboře, je pivo přečerpáno do speciálního pytle v právě volném tanku. Pytel se s každou náplní vyměňuje.

nepasterovane1.jpg (10427 bytes)

Tanky jsou umístěny v tankovně, chlazené rovněž na 8 stupňů. Jsou tři, každý po 1000 litrech, což je velikost odpovídající výčepu v Panském domě. Vždy z jednoho tanku se čepuje, v druhém čeká nedávno dovezené pivo na uklidnění po dopravě a třetí tank je prázdný a očekává příjezd nové várky. Tankovnu Harryho pán navštívil a foto a popis najdete v jiném článku.

Pivo je z tanku, jenž je na řadě, hnáno tlačným plynem, s nímž díky speciálnímu pytli nepřijde do styku, přes počítač výčepu až do pípy nahoře v restauraci. Obsluha s ním tedy vůbec nepřijde do styku, neboť i čištění potrubí zajišťuje pivovar. Pivo leží ve sklepě a má čas se uklidnit. Nikdo s ním nehýbe, jako je to u sudů, až do doby, než přijde k výčepu.

To, že není pivo pasterováno, působí kratší záruční lhůtu, během níž je ovšem vzhledem k velikosti tanku, systému a velikosti výčepu v Panském domě vyčerpáno dávno před jejím uplynutím.

Tímto se Panský dům zařadil mezi 200 vybraných restaurací a pivnic Plzeňského Prazdroje v naší republice, v nichž se tento systém provozuje. Lze jen ocenit, že pivo, ač jednoznačně chutnější a kvalitnější, stojí v Panském domě stejně jako dříve - 14,40 Kč za půllitr.

Otázal jsem se svého pána, jak toto pivo hodnotí a požádal jej o vzorek. Shodli jsme se, že nepasterované pivo má výraznější chuť, plzeňská hořkost je v něm intenzivnější a navíc jsou tam nové chuťové pocity pod jazykem, způsobené přítomností biologických látek, jež jinak v pivu chybějí.

Můj pán se dotázal přítomného bývalého dlouholetého výčepního Š.T., co na to říká. "Jednoznačně je to lepší pivo, než pasterované. Jiskřivá čistota je zachována speciální filtrací, jež propouští potřebné látky, které nám potom tak chutnají", řekl mu tento muž, jenž pivu jistě rozumí. "Vadí mi jen, že nedrží pěnu stejně jako ji nedrží obyčejné plzeňské", dodal ještě.

Domníváme se, že je to ovšem způsobeno technologií mytí sklenic, kterou předepisuje hygienický dozor. Dnes se již půllitry nemyjí sodou a nevyplachují v čisté vodě, jako před padesáti a více lety.

nepasterovane2.jpg (11284 bytes)

Provoz nové tankovny a výčep nového piva přijeli do Panského domu zahájit význačné celebrity z Plzeňského Prazdroje: Ing. Josef Krýsl (vpravo), jenž má na starosti všechny restaurace s plzeňským v republice (oficiálně vedoucí technického servisu Plzeňského Prazdroje), pan Tomáš Doležal (druhý zprava), vedoucí technického serbisu v Brně a ing. Miloš Vostrý (vlevo), vedoucí obchodně distribučního oddělení jihlavského regionu.

Nezbývá mi než ponouknout vás - přijďte na žejdlík a uvidíte a ochutnáte.

Fotopříloha:

nepastera.jpg (5263 bytes) nepasterb.jpg (5502 bytes) nepasterc.jpg (6251 bytes)

Zleva: V půllitru má nepasterované pivo pěnu i jiskru. Při pití zanechává kroužky a pěna postupuje se snižující se hladinou. Po vypití zůstane pěna na dně půllitru, tak to má být. To se dnes běžně v restauracích nevídá.

nepasterd.jpg (13848 bytes)

Obsluhující personál: Edita a Jaruška. Znalci ocení nejen tvářičky děvčat, ale i průzračnou jiskru v půllitru piva zcela vlevo.

nepastere.jpg (21435 bytes)

Nedivme se, že jsou hosté Panského domu spokojeni. Manželům Smutným (jen podle jména) z Chotěboře chutnalo u pultu stejně jako Harryho pánovi a smutní vůbec nebyli.

Zpět na hlavní stránku